Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
18-12-2007

ГЪРЦИЯ ПРЕДЛАГА НА ЕС ПОДКРЕПА ЗА КОСОВО СРЕЩУ СМЯНА НА ИМЕТО НА МАКЕДОНИЯ

Дипломатическите совалки за името на Македония напоследък зачестиха, а македонските и гръцките политици използват всички инструменти, за да постигнат целта си. Атина все по-често обвързва позицията си към независимостта на Косово, за да получи подкрепа от партньорите си от ЕС и НАТО, а европейските страни от своя страна започват да натискат Скопие да приеме гръцките искания, съобщиха днес медии в Македония и Гърция, цитирани от „Дневник".

Според гръцкия информационен сайт "Ин нюз", Европейската народна партия е предложила на премиера Никола Груевски да приеме името Нова Македония. Други предложения досега включват Република Македония - Скопие и Горна Македония. Според изданието европейските лидери са били категорични, че Груевски трябва да приеме компромисно решение с Гърция. Бившият премиер Любчо Георгиевски пък "хвърли бомба" в парламента по време на едно от редките си появявания там. От трибуната той заяви, че страната трябва да смени името си веднага и най-добре е вече да се нарича Северна Македония.

Македонската информационна агенция "Макфакс" пък съобщи, че Атина се опитва да спазари промяна на името с подкрепа на независимо Косово. До този момент Гърция е една от страните - членки на ЕС, които заявяват, че няма да признаят едностранно обявена независимост на провинцията. Според медиите, цитиращи дипломати, обаче в момента Атина отстъпва от тази си позиция, като за компенсация иска Вашингтон да окаже натиск на Скопие за името. През април Македония се надява да получи покана за членство в НАТО, а Вашингтон се надява да убеди колкото се може повече европейски страни за Косово.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.