Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
28-01-2008

ВЪНШНИТЕ МИНИСТРИ НА ЕС ОБСЪДИХА НОВА КОМУНИКАЦИОННА СТРАТЕГИЯ

Министрите на външните работи от Европейския съюз, които заседават тук в рамките на Съвета по общи работи и външни отношения, обсъдиха нова комуникационна стратегия на съюза. Тя се разработва от заместник-председателя на Европейската комисия Маргот Валстрьом, която отговаря за връзките между европейските институции и комуникационните стратегии и е във връзка с одобрения неотдавна нов ревизиран договор на Европейския съюз, съобщава БНР.

От всеки десет граждани на Европейския съюз осем са на мнение, че информацията по европейски теми е изключително интересна, но в същото време крайно недостатъчна. Новият Лисабонски договор е първият постигнат голям консенсус в Европейския съюз, в който България участва и допринесе за разработването му, заяви министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова, която също участва в работата на Съвета.

Тя посочи, че тази седмица в Министерския съвет ще бъде внесено предложение за ратификация на Лисабонския договор, с което ще започне парламентарна, а едновременно и обществена дискусия за договора. Точна ангажирането на широки обществени кръгове с обсъждането на Лисабонския договор е една от основните цели на комуникационната стратегия на Маргот Валстрьом.

Единствената страна в Европейския съюз, в която договорът трябва да бъде гласуван на национален референдум, е Ирландия. Съобщения от страната сочат, че противниците на Лисабонския договор засега имат превес над привържениците. Ако договорът бъде отхвърлен, може ли да се повтори случаят с "конституционния договор" на Европейския съюз, който се провали на референдуми във Франция и Холандия и се наложи да бъде разработен нов договор, вече известен като Лисабонски? На този въпрос Гергана Грънчарова отговори, че подкрепата за договора в Ирландия се разширява и че очаква страната, като един от най-видните примери за ефективността на европейската интеграция, да прецени зряло как да гласува на референдума.

Запитана за предстоящото публикуване на "междинен" доклад на Европейската комисия във връзка с механизма за сътрудничество и контрол в областта на вътрешните работи и правосъдието, тя каза, че това е преди всичко инструмент за усъвършенстване на нашата система в областта на вътрешните работи и правосъдието и че самият механизъм е много положителен. Този доклад, както и българският, който ще бъде изпратен в Европейската комисия по темата през март, ще спомогнат за подготовката на редовния доклад на Европейската комисия по вътрешните работи и правосъдието в България, който ще бъде публикуван през юни. Юнският доклад ще е по-важен, сега готвеният от Комисията има повече технически характер, изтъкна тя.

Запитана във връзка с арестуването на двама служители на агенция "Пътища" по обвинение в корупция и решението на Европейската комисия заради този случай да замрази пращането на европейски средства за изпълнение на инфраструктурни проекти в страната ни, тя изрази увереност, че до седмици ще бъдат представени необходимите доказателства, за да е спокойна Европейската комисия за изразходването на европейски средства за пътни проекти в България. Нашите правоохранителни органи действаха изключителна решително по този случай, изтъкна Гергана Грънчарова.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.