Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
13-02-2008

ГРАЖДАНСКА КОАЛИЦИЯ НАСТОЯВА ЗА ПРОЗРАЧНОСТ В РЕГИСТЪРА НА ЛОБИСТИТЕ В ЕС

Европейският Алианс за прозрачност и етика в лобизма (ALTER-EU) изпрати писмо до председателя на ЕК Жозе Мауел Дурау Барозу, в което предупреждава, че може да оттегли подкрепата си за инициативата European Transparency Initiative, ако ЕК не изпълни договореностите относно предстоящия регистър на лобисти. В посланието се казва, че организацията има информация, че в подготвяния документ липсват имената на отделните лобисти, както и сумите за извършените от тях услуги.

Според Алианса, ако това е вярно, регистърът е "безсмислен при проучването на конфликт на интереси и при случаите, когато се разследва кой стои зад стратегически обединения". Това ще затрудни и разкриването на процесите при взимането на решения в ЕС. Сдружението настоява председателя на ЕК Барозу да се погрижи да се изпълнят поетите ангажименти по съставянето на списъка с лобистите.

"Регистърът няма да отговаря на прости въпроси като "кои са лобистите" "кой колко пари е похарчил за лобиране", ще представлява подобие на прозрачност", казва Ерик Веселиус от института Corporate Europe Observatory. Неговият колега Оливие Ходеман коментира в EUobserver , че ЕП също трябва да развие по-голяма прозрачност. Той обаче припомни, че европейските депутати са решени да въведат по-ефективни правила за "излизането на светло" на близо 15 000 -20 000 лобисти в Брюксел. Проектодокладът на финландския депутат от ЕНП.-ЕД Александър Стъб твърди, че финансовото разкриване е възможно, стига да не е "твърде подробно", за лобизъм в размер на 50 000 - 100 000 евро. Стъб обаче препоръчва това да става доброволно.

"ЕП трябва да превърне подобряването на правилата за лобираме в ЕС в абсолютен приоритет заради европейските граждани и тяхното право да разглеждат подробно лобизма в процеса на взимане на решения в ЕС. Като единствената институция, която се избира пряко, Европарламентът трябва да стигне по-далеч от доброволните и ограничени правила на ЕК".

Европейската федерация на журналистите също иска да получи достъп до базата данни с лобисти, както колегите си от САЩ и Канада. Тя посочва, че ЕП не предоставя пълна информация на медиите. За това предупреди и европейският Омбудсман Диамантурос, който разследва жалба на малтийски журналист.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.