Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
08-04-2008

ИРЛАНДИЯ И СЛОВАКИЯ СЕ БОРЯТ ЗА ПОЛОЖИТЕЛНИЯ ВОТ ЗА ЛИСАБОНСКИЯ ДОГОВОР

Ирландският премиер Бърти Ахърн призова за одобрението на Лисабонския договор на референдума на 12 юни. В реч от 7 април след срещата си с председателя на ЕП Ханс-Герт Пьотеринг той казва, че Договорът за реформа на ЕС ще бъде следващата разумна стъпка, за да може ЕС да функционира. Ирландия е единствената държава-членка на ЕС, която ще проведе всенародно допитване по договора.                                    

 "Лисабонският договор подобрява демокрацията в ЕС, включително дава нови важни правомощия на националните парламенти, ЕП. Като прави ЕС по-ефективен, той ще помогне за икономическото развитие на общността, създава условия за увеличаване на заетостта, екологична сигурност." Ахърн завършва: "Лисабонският договор е добър за Европа и за Ирландия", предаде EUbusiness.

Словашкият президент Иван Гаспарович също призова за одобряване на новия европейски договор, който стана повод за ожесточени дебати в парламента. Опозицията блокира обсъжданията заради спор за медиен закон на мнозинството.

"Не съм доволен от начина, който определя взимането на решение за Лисабонския договор. Дебатите не са свързани с него. Това е важна стъпка от разширяването на ЕС и не трябва да се прави лекомислено", каза той пред студенти в Братислава.

Премиерът Фико ръководи трипартийно правителство с мнозинство в парламента, състоящ се от 150 депутати. Необходима са 90 гласа за ратификацията. Дясноцентристката опозиция обаче настоява за промени в спорния медиен закон, преди да даде своята подкрепа за новия европейски договор.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.