Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
16-03-2005

ОТНОШЕНИЯТА МЕЖДУ БРЮКСЕЛ И ПАРИЖ ОТНОВО СЕ ОБТЕГНАХА. ЖАК ШИРАК ПРИЗОВА ЕК ДА ПРЕРАЗГЛЕДА ТАКА НАРЕЧЕНИЯ ТЕКСТ "БОЛКЕЩАЙН"

Отношенията между ЕК и Париж отново се обтегнаха, този път заради прословутата директива “Болкещайн”, която има за цел да либерализира сектора на услугите в ЕС. Във Франция се опасяват, че влизането в сила на текста може да се използва от противниците на европейската конституция, само няколко седмици преди насрочения референдум. Това обяснява и загрижеността за прословутата директива от страна на президента Жак Ширак, както съобщава от Париж Марк Льо Бопен:

"Той го бе вече заявил, но този път френският президент повишава още малко тона срещу тази прословута директива “Болкещайн”. Жак Ширак я нарече “неприемлива” и създаваща “социален дъмпинг сред страните от ЕС” и поиска в телефонен разговор с председателстващия ЕС преразглеждането на директивата. Реакцията на френския президент идва след изказването от вчера на председателя на ЕК Жозе Мануал Дурао Барозу, който е твърдо решен директивата за либерализиране на услугите да влезе в сила и да бъде защитен основния й принцип – правото на едно предприятие да прилага закона на своята страна дори, когато то работи в друга държава от ЕС. За ЕК, тази директива трябва да се прилага в сектора на услугите, както това важи за търговията съгласно договора от 1957. Няколко страни обаче не виждат нещата по този начин и сред тях са Франция и Германия, които се опасяват от прилив на работна ръка от новите страни членки, а оттук и от делокализиране на предприятита от сферата на услугите към тези страни. Към всичко това се прибавя и един политически мотив. Париж се опасява, че няколко седмици преди референдума за европейската конституция влизането в сила на текста “Болкенщайн” може да се използва от противниците на конституцията.

(RFI)
Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.