Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
04-01-2010

Евродепутат Мария Неделчева смята, че кандидатът за еврокомисар Румяна Желева ще се справи добре на изслушването в ЕП

Членът на ЕП Мария Неделчева (ЕНП-ГЕРБ) заяви пред Агенция "Фокус", че според нея българският кандидат за еврокомисар и настоящ външен министър Румяна Желева ще се справи много добре на 12 януари в ЕП.

За тогава е насрочено изслушването на Желева. „Наистина съм уверена, че тя ще се справи с това изпитание и не одобрявам това всеки път да мислим за негативния вариант преди да се е случил позитивният”, каза тя.

Според Неделчева отрицателните публикации по въпроса носят политическия заряд на българската опозиция у нас. „Смятам лично, че изпитът за всеки комисар ще е много труден и няма предварително спечелено място. Участвам активно в подготовката за изслушването на комисаря по земеделието. Мога да кажа, че ако кандидатът не е подготвен, по никакъв начин не може да се каже, че неговото място е сигурно, още повече че това вече се е случвало в парламента. А сега с новия Лисабонски договор с големите правомощия, сами разбирате, че няма нито един комисар, на когото да му е спестено това упражнение и неговата трудност”, каза тя.

"Фокус" припомня, че кандидатът за комисар по земеделие от Румъния Дачиан Чолош ще бъде изслушан на 15 януари в Комисията по земеделие, на която Мария Неделчева е член.

Коментирайки започналото Испанско председателство на ЕС, Мария Неделчева коментира пред репортера на "Фокус" Галина Димова, че предизвикателството ще бъде как ще функционира Съюзът с новата институционална рамка, въведена с Лисабонския договор.

По думите й е важно каква воля ще проявят Сапатеро, Ромпой, Аштън и Барозу. "Вече един много по-позитивен сигнал е координационният комитет, който бе създаден и който през следващите шест месеца да съумее да направи така, че да има добро сътрудничество и синхрон между трите институции. В него влиза министърът на външните работи, президентът на Европейската комисия и генералният директор на администрацията на постоянното представителство", обясни Неделчева.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.