Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
25-08-2010

Франция настоява ЕК да гарантира, че Румъния ще спре емиграцията на роми,  съобщава Ройтерс. ЕС трябва да гарантира, че четирите милиарда евро европейски помощи на година се използват и за интеграцията на ромите,  пише  френският премиер Франсоа Фийон в писмо до председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу.

Френското правителство отново настоя, че масовото преселване на роми от Румъния  се е превърнало в европейски проблем. "Франция не разполага с юридически средства да принуди румънското правителство да вложи тези средства в осигуряване на жилища и на образование на населението си. Но Европа може да го направи и поради това премиерът написа писмото до г-н Барозу", заяви френският министър по европейските въпроси Франсоа Льолуш. 

Той изрази увереност, че  френско-румънските разговори в сряда и четвъртък ще доведат до промяна в румънската позиция по въпроса. Ако това не се случи, би могло да има последици за намерението на Румъния да се присъедини към шенгенското споразумението за свобода при пътуване.

В отговор на искането, което все още не получено официално от ЕК, говорител на еврокомисаря по правосъдието, фундаменталните права и гражданството Вивиан Рединг, заяви, че следващата седмица пред Европейската комисия ще бъде представен доклад за политическите и правните аспекти на случая с румънските и български роми във Франция.

Комисар Рединг все още е в лятна ваканция, но е поръчала на екипа си да следи много внимателно случая с депортирането на роми от Франция - както и да изготви анализ на всичките му правни и политически аспекти, предава БНР.

Докладът по случая трябва да е готов до дни и да бъде представен пред комисарите при подновяването на работата им идната седмица, съобщи говорител на Рединг. Той добави, че тя припомня, че общественият ред на територията на всяка страна - членка е нейна отговорност, но е необходимо Франция да гарантира, че мерките, които предприема за опазването му, са в пълно съответствие с европейското законодателство.

Париж започна екстрадиция на български и румънски роми, която предизвика противоречива реакция. Италия подкрепи френското решение, а Ватиканът и защитници на човешките права поддигнаха темата дали това няма да ограничи свободното движение на хора в ЕС. 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.