Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
26-08-2010

Саркози представи плановете си за френското председателство на Г-20

Франция иска да накара страните от Г-20 да проучат начини за ограничаване на големите изменения във валутните курсове и нестабилността на цените на суровините. Френският президент каза, че ще осъществи идеята си за въвеждането на данък върху финансовите трансакции, когато Париж поеме председателството на Г-20 през 2011 г., предаде EurActiv.

По време на обръщение на годишната конференция на дипломатите в Париж Саркози заяви, че ще ръководи Г-20 с „действия и амбиции", предлагайки широка дискусия относно международната доктрина за движение на капитали. Френският президент подчерта, че не се стреми към връщане на фиксираните валутни курсове, но страните в Г-20 трябва да намерят начини за стабилизиране на движещите се с големи изменения валутни пазари и да ограничат икономическите дисбаланси, които те създават. Той заяви, че основният форум за обсъждането на валутните курсове е Г-7, но допълни, че Китай не трябва да бъде изключван от тези дискусии.

„Това, което трябва да направим е да създадем нова рамка за обсъждане на движенията на валутните курсове", каза Саркози . „Но как е възможно да дискутираме валутните курсове днес без участието на Китай? Трябва да намерим по-добър начин за справяне с този критичен проблем".

Саркози заяви, че нестабилността на цените на суровините също е силно разрушителна и държавите от Г-20 трябва да урегулират стоковите деривати, точно както се стремят да направят това и за други финансови деривати. Той настоя за по-строго регулиране на стоковите деривати и за въвеждането на международни механизми, за да се намалят колебанията в цените на пшеницата и други подобни стоки. Френският президент предложи и създаване на Секретариат на Г-20, който ще следи за изпълнението на решенията на Съюза.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.