Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
09-09-2010

Франция призова за интеграция на ромите в Румъния

Франция пренебрегва европейските норми като експулсира ромските имигранти, заяви румънският президент Траян Бъсеску в четвъртък, в навечерието на посещението на двама френски министри, цитиран от „ИЮбизнес".

„Френското правителство действа извън нормите на една европейска държава", каза Бъсеску. Въпреки това той добави, че правителството на Румъния и самите роми също са отговорни за настоящата ситуация, допълни той.

Френският министър на имиграцията Ерик Бесон и държавният секретар по европейските въпроси Пиер Льолуш са на посещение в Букурещ. Румънският президент съобщи, че тяхното посещение ще е „безполезно", ако те започнат да упрекват Румъния. „Ако идват да намерим решение, ще го намерим", подчерта той.

В началото на еднодневното посещение в страната Льолуш заяви, че Франция ще призове Румъния да изготви спешен план за интегриране на румънската ромска общност, съобщава „ИЮбизнес".

„Франция ще призове за ангажименти в областта на полицейското сътрудничество и съдебната система, борбата срещу трафика на хора и интегрирането на ромите в Румъния. Тези инициативи ще бъдат част от националния спешен план, обхващаш периода 2010-2013 г.", каза държавният секретар по европейските въпроси пред репортери.

Льолуш допълни, че планът може да бъде финансиран с европейски средства в размер на един милиард евро. „Истината е, че ромите в Румъния не са интегрирани", добави той.

Париж иска Букурещ да обещае, че ще помогне на ромите, включително и на тези, изгонени от Франция през последните месеци, да се интегрират в румънското общество, каза министърът. От своя страна Париж се ангажира да събере средства, за да помогне на ромите, останали във Франция да се върнат и да се възползват от социалните програми за включване в Румъния. Също така френското правителство ще помогне на Букурещ да изпълни спешния план.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.