Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
24-09-2010

Тадич: Договорени са важните елементи в преговорите с Косово

Сръбският президент Борис Тадич заяви в четвъртък, че е постигнал споразумение с върховния представител за външните отношения на ЕС Катрин Аштън относно „важни елементи" за планирания диалог между Белград и Прищина, съобщава „ИЮбизнес". Разговорите между Сърбия и Косово трябва да започнат възможно най-скоро, добави той.

„Споразумяхме се за множество важни елементи от този диалог - кой ще го води, по какъв начин и какви теми" ще бъдат обсъждани, заяви Тадич след среща с Аштън в Ню Йорк.

ЕС ще състави собствен екип, който да участва в преговорите, съобщи сръбският президент. Тадич добави, че „всички екипи, участващи в преговорите ще се състоят предимно от експерти".

Сръбският президент каза, че е необходимо да се започнат преговори по въпроси, които веднага могат да „предоставят резултатите, така че да има добра атмосфера в диалога" по „всички неуредени въпроси".

По-рано Аштън заяви в интервю, че диалогът между Белград и Прищина трябва да започне възможно най-скоро. Сърбия и Косово трябва да се споразумеят за условията.

„Важно е да започнем диалога сега", каза върховният представител. „Колкото по-рано толкова по-добре, разбира се, но трябва да сме сигурни, че той е добре подготвен", допълни тя.

Аштън съобщи, че ще се срещне с представители от Сърбия и Косово тази седмица в Ню Йорк по време на заседанието на Общото събрание на ООН.

По-рано този месец сръбското правителство се съгласи да се срещне с косовски представители, въпреки че Белград все още не е признал независимостта на Косово. Разговорите ще се фокусират върху бъдещите отношения между двете страни и ще бъдат проведени под егидата на ЕС.

„ЕС предложи да улесни разговорите между Белград и Прищина". Целта е Съюзът да помогне на Сърбия и Косово по пътя им към европейската интеграция, добави Аштън.
„Все пак това е диалог между Белград и Прищина (...) Целта е и двете страни да вървят по пътя към европейската интеграция. Трябва да бъдат премахнати всички препятствия пред присъединяването им към ЕС".

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.