Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
01-10-2010

Моника Панайотова: На дневен ред е очертаването на българските приоритети по „Европа 2020“

Моника Панайотова, председател на Комисията по европейски въпроси в парламента, коментира работата на приоритетите на България за стратегия „Европа 2020" пред БНР.

Портал ЕВРОПА припомня, че проектът на Националната програма за реформи на България (НПР) в изпълнение на стратегията „Европа 2020" трябва да бъде готов до средата на ноември тази година. Националните цели по стратегията също трябва да бъдат формулирани, защото в началото на октомври пристига мисия на ЕК, за да се разяснят очакванията от България

„България наистина е отличник по това да формулира съответно индикатори, защото над 11 държави членки все още нямат формирани такива. На 6 и 7 октомври всъщност ще имаме посещение на мисията на Европейската комисия в България по покана на Министерството на финансите и всъщност ще им представим нашите индикатори и нашите приоритети", поясни Панайотова.

Депутатът заяви, че националната програма за реформи ще се формира след широк кръг консултации с всички заинтересовани страни. „Искаме конкретните мерки да залегнат в тази национална програма за реформи, която предстои през ноември да бъде представена в Брюксел". Депутатът обяви приоритети, заложени от парламентарната комисия за този 10-годишен период: „по-конкурентоспособна младеж, добра инфраструктура, доверие в държавните институции и по-добра бизнес среда".

Като примеря тя даде индикаторът за заетост, който е75, но „ние си поставяме по-амбициозна цел, 76, т.е. с един процент по-висок".

Панайотова съобщи, че от октомври парламентарната комисия по европейски въпроси започва изслушвания на отделните управляващи органи на оперативните програми, предстои и изготвянето на междинен и годишен доклад. „Като цяло, ако направим съпоставка с 2009 година, имаме в момента 7,99 процента усвояемост на европейските средства. Постижимото за тази година е наистина около 10-11 процента.", каза тя.

Относно опасенията, че поради слабото усвояване на евросредства, България може да получи по-малко пари от еврофондовете в следващия програмен период, депутатът отговори: „Това, което е важно за следващия програмен период, е, че добре да бъде в унисон със стратегията "Европа 2020" и българския сценарий. Основната грешка при сегашния програмен период беше, че нямаше приоритетно залагане на програмите, а опит за покриване на всички сектори, което не доведе до осезаем ефект всъщност за обществото".

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.