Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
29-10-2010

България приема отнемане на правото на глас в ЕС при продължително нарушаване на бюджетната дисциплина

След приключване на двете сесии на Европейския съвет премиерът Бойко Борисов заяви, че е приемливо предложението на Германия и Франция за отнемане на правото на глас на държава-членка в ЕС, която бъде санкционирана в случаи на продължаващо нарушаване на правилата на Пакта за стабилност и растеж, съобщи пресцентърът на Министерски съвет.

България подкрепя доклада на президента Херман ван Ромпой, в който се предлага засилване на финансовата дисциплина, включително чрез наказателни мерки при нарушения, по-строг контрол върху макроикономическо развитие на страните-членки, създаване на специална рамка за управление при бъдещи кризи.

По време на заседанието лидерите на държавите-членки са се договорили до декември 2010 г. експерти на Европейския съвет да подготвят по-конкретни параметри и анализи по тези промени.

„В момента цяла Европа работи по реформиране на пенсионните си системи. Демографският срив на Европа, в това число и на България, е огромен, и ако така продължават да работят пенсионните системи, ще бъде натрупан огромен дефицит. България е за бюджетна дисциплина и затова в следващите няколко години да реформираме държавите си в тази посока", заяви още Борисов.

В четвъртък премиерът заяви, че е склонен да подкрепи искането на Ангела Меркел и Никола Саркози за промени в Лисабонския договор, но при определени условия: ако има ясни правила и ако страните, които са превишили с малко допустимия бюджетен дефицит, получат възможност да обяснят, вместо да стават обект на автоматични тежки санкции.

"Хайде да си говорим откровено- кой ще накаже Германия или Франция? Ще накажат такива като България, Румъния, Полша, Чехия, затова трябва да сме много внимателни", посочи Борисов.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.