Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
10-10-2005

БАРОЗУ ОБВИНИ ШИРАК В ДЕМАГОГИЯ

Кой би си помислил такова нещо за човека, който се самообяви за "сърцето на Европа". Френският президент Жак Ширак се забърка в диалектическа битка с председателя на Европейската комисия Жозе Барозу, разобличавайки" го, че не е направил нищо, за да спаси Франция от икономическото блато. Без директно да го назове, Барозу обвини Ширак в популизъм, както и в това, че си играе с огъня, превръщайки Европа в жертвен агнец за френските проблеми.

Френският президент никога не се е отнасял добре с Барозу, но истинските искри запрехвърчаха, когато многонационалната компания "Хюлет Пакард" обяви плана си за преструктуриране на фабриките във Франция и за откриване на нови производствени мощности в новоприети държави от Изтока. Дълбоко разтревожен от мъчителни чувства на неизбежност пред подобни необратими феномени, Ширак обвини директно Брюксел, че не защитава с необходимата решителност и енергия интересите на Европа.

Барозу се е захванал с амбициозна програма за либерализиране на европейската икономика, а във Франция всички социални механизми са блокирани от усилията да се спре движението в тази посока, независимо от плахите опити на правителството да се включи в европейските усилия.

Барозу от своя страна очевидно не е готов да преглътне горчивия хап и да поеме вината за онова, което се случва във Франция. Вчера той премина в открита контраатака по белгийското държавно радио, заявявайки по повод на Ширак: "чрез популизма се експлоатират страховете на обществото от предизвикателствата на глобализацията и това се използва срещу Европа". Той добави още, че не "бива да режем клона, но който стоим, защото Европа е именно онази опора, която ще помогне да се избегнат негативните страни на глобализацията".

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.