Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
27-01-2006

ФРАНЦИЯ, ГЕРМАНИЯ, ШВЕЦИЯ И ФИНЛАНДИЯ - НАЙ-ПРОБЛЕМНИ ЗА РАТИФИКАЦИЯТА НА ДОГОВОРА НИ ЗА ЧЛЕНСТВО

Франция, Германия, Швеция и Финландия са най-проблемните страни във връзка с ратифицирането на договора ни за членство в Европейския съюз. Това каза премиерът Сергей Станишев по време на петъчния парламентарен контрол в отговор на питане, отправено от лидера на ДСБ Иван Костов. Станишев изрази увереност, че процесът на ратификация във всички 25 страни - членки може да завърши до края на годината.

Към момента 10 страни са ратифицирали договора, в седем е започнала парламентарната процедура, а в осем проектозаконът е на ниво правителство.

Премиерът представи и усилията, които се полагат спрямо най-проблемните държави – Франция, Германия, Швеция и Финландия. Законопроектът за ратификация на договора ще бъде внесен в парламентите на Франция и Финландия до края на март, а от Швеция има уверение, че нито една от политическите сили в парламента не е против.

Той добави, че се полагат усилия да се организира посещение на френския президент Жак Ширак в София.

Външното министерство на Германия е внесло положително становище към правителството, а в правителствената програма на страната е записана подкрепата на двете управляващи политически сили за членството на България и Румъния, каза още премиерът.

Както е известно, Германия смята да изчака доклада на Европейската комисия през май, за да стартира парламентарната процедура по ратификацията.

Станишев заяви, че много европейски страни изпитват затруднение с общественото си мнение във връзка с разширяването на ЕС и това е причината те да обвързват ратификацията с мониторинговия доклад. Станишев обаче припомни позицията на Европейската комисия, че двата процеса – този на ратификацията на договора за членство и мониторинга от страна на Еврокомисията не следва да бъдат обвързвани.         

Много от обвиненията срещу България в европейските медии имат източници в София, заяви Станишев пред депутатите. Той призова опозиционните парламентарни групи да нямат илюзията, че могат да извлекат дивиденти от евентуалното подлагане на съмнение на членството на България в Евросъюза, като по този начин ще могат “да яхнат белия кон на властта”.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.