Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
10-02-2006

ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА ГЕРМАНИЯ ЩЕ РАТИФИЦИРА ДОГОВОРА ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕТО НИ КЪМ ЕС

Германия ще ратифицира договора за присъединяване на България и Румъния към Европейския съюз до края на 2006 година. Германското правителство е наясно със задълженията, поети в договореностите за разширяването на Евросъюза, и навреме ще започне процеса на ратификацията, за да го приключи до края на годината, както се изисква. Това заяви днес германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер на специална пресконференция за чуждестранните журналисти в Берлин.

Той не се ангажира да посочи конкретна дата за започването на процеса на ратификация. Щайнмайер припомни истинската офанзива на български и румънски политици в германската столица през последните седмици, но посочи, че все още е рано да се каже със сигурност дали двете страни ще влязат в Евросъюза на 1 януари 2007 г. Това зависи от две неща - ратифицирането на договора за присъединяване от всички страни членки на Съюза и оценките в мониторинговия доклад на Европейската комисия през май.

Германският външен министър заяви, че е впечатлен от предприетите в последно време в двете страни мерки за преодоляване на критиките, отправени в доклада на ЕК през октомври, за които са го уведомили българските и румънските гости. Той подчерта, че разширяването на Европейският съюз на изток се е отразило положително в икономически аспект върху старите страни членки на съюза. За Европа е ясно, че трябва да продължи да поддържа европейската перспектива за Западните Балкани, допълни той.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.