Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
14-02-2006

РАТИФИКАЦИЯТА НА ДОГОВОРА НИ ЗА ЧЛЕНСТВО В ЕС ВСЕ ОЩЕ НЕ Е НАСРОЧЕНА В ЛИТОВСКИЯ ПАРЛАМЕНТ

Все още не е насрочено обсъждането и гласуването на пленарно заседание на Сейма на Република Литва, на Договора за присъединяване на България и Румъния към ЕС. Това научи Портал ЕВРОПА.

Припомняме, че по-рано този месец министърът по европейските въпроси на България Меглена Кунева заяви, че “Ратификационният процес в Литва е в ход и има възможност да приключи бързо”.

На 21 ноември 2005 г., в гербовата зала на “Дондуков” 2, на съвместна пресконференция с българския президент Г. Първанов, държавният глава на Литва Валдас Адамкус – който бе на посещение у нас – заяви: “Мога да потвърдя, че нашият парламент вече е започнал процедура за ратифициране на договора за присъединяване, разглежда го и надявам се следващия месец ще гласува за ратификация.” (http://www.president.bg/news.php?id=2247)

Първоначално е била определена “приблизителна” дата 8 декември 2005 г., съобщиха от Сейма на Литва за Портал ЕВРОПА.

Днес стана ясно, че основната парламентарна комисия, занимаваща се с тази ратификация – Комисията по външни работи на Сейма на Република Литва – все още ще не готова със заключението. Това заключение ще излезе “през пролетната сесия”, която започва на 10 март и приключва на 30 юни.

Едва след това ще може се състои последната според статута на Сейма процедура – гласуване на закона.

Това обясни за Портал ЕВРОПА Йоланта Анскайтиене, главен експерт в отдела за обществени комуникации на Сейма на Литва.

Пълната информация можете да намерите в рубриката “Интервюта” на Портал ЕВРОПА.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.