Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
15-03-2006

БЕЛГИЯ НЯМА ДА РАТИФИЦИРА ДОГОВОРА НИ ЗА ЕС НА ДАТИТЕ, ПРЕДВИДЕНИ ОТ БЪЛГАРСКОТО ВЪНШНО МИНИСТЕРСТВО

В Белгия се бави ратификацията на Договора за присъединяване на България и Румъния към ЕС, установи Портал ЕВРОПА.

Не е вярно, че гласуването в пленарна зала на ратификацията ще се случи “на 16 или на 23 март”, както бяха съобщили от МВнР, научи Портал ЕВРОПА.

На 7 март Комисията по външна политика на белгийския Сенат единодушно подкрепи ратификацията.

Портал ЕВРОПА припомня, че тогава МВнР разпространи информацията, че гласуването в пленарна зала щяло да се случи на 16 или 23 март.

Портал ЕВРОПА се свърза днес, преди евентуалното навечерие на това гласуване, с администрацията на белгийския Сенат.

От там ни казаха: “Такова гласуване не е в дневния ни ред за 23-и, тъй като за тази дата Сенатът не е предвидил никакви гласувания, причините за което са организационни.

На въпрос на Портал ЕВРОПА дали това гласуване не е пък планирано за утре 16 март – според информацията на българското дипломатическо ведомство – отговорът беше “Абсурд”.

Портал ЕВРОПА научи от свой източник в Сената на Белгия, че гласуването на Договора за присъединяване вероятно ще се случи на 30 март.

Това обаче не означава, че Белгия вече е решила въпроса с ратификацията. Напротив, след това гласуване – което представлява на практика одобрение от страна на сенаторите – документът ще замине за Камарата (La Chambre) на представителите. След като и там го подложат на одобрение, документът ще се върне в правителството. На практика то ще ратифицира Договора. Сенаторите и депутатите само го одобряват” – поясни нашият източник в Сената на Белгия. 

Портал ЕВРОПА припомня, че одобрението във Външната комисия на Сената се случи на 7 март, а депутатката от НДСВ Христина Христова бе предрекла, че това ще стане на 6 март.

Преди това пък от Камарата бяха предвидили в интервю за Портал ЕВРОПА, че ратификацията може да се случи “преди Великден”.

Портал ЕВРОПА припомня също така, че на 8 декември миналата година българският външен министър Ивайло Калфин каза, че “очакваната скорошна ратификация на Договора ще даде импулс” на нашата евроинтеграция “в европейски план”.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.