Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
06-05-2006

ЕВРОКОНСТИТУЦИЯТА – НИСКО СРЕД ПОЛЗИТЕ ЗА ЕВРОПА, СПОРЕД ГРАЖДАНИТЕ НА ЕС

”Евробарометър” отчита спад на подкрепата за членство в ЕС в Латвия, Австрия и Великобритания.

Почти всеки втори европеец смята, че членството на страната му в ЕС е “нещо хубаво”.

Малцина европейци смятат, че евроконституцията е полезна за бъдещето на ЕС (снимка: EUobserver.com)

Европейската конституция се нарежда в дъното на списъка с неща, които европейските граждани смятат за важни и допринасящи за бъдещето на Европа. Това показва специално издание на “Евробарометър” за бъдещето на Европа, цитирано от електронното издание “Euobserver”.

Сондажът бе публикуван на 5 май.

Според него, едва 25% от гражданите на ЕС намират Европейската конституция за важен фактор за бъдещето на ЕС – Конституцията се нарежда на трето място сред първите шест най-важни предпоставки, според общественото мнение.

Най-голямо доверие в Евроконституцията имат белгийците – 36%, а естонците и латвийците са с най-нисък процент на доверие: 12%, допълва “Euobserver”.

Съответно 29% и 32% от французите и холандците смятат, че общата европейска конституция може да е от полза за общото бъдеще на ЕС. Публикацията припомня, че именно Франция и Холандия – с тяхното отхвърляне на конституционния договор на референдуми – започнаха големия дебат за бъдещето на Европа.

Ето и останалите проценти:

17% - Великобритания
15% - Полша
32% - Германия
28% - Италия.

Проучването обобщава, че европейските граждани от “старите” страни-членки имат като цяло по-голямо доверие в Европейската конституция, отколкото гражданите на новоприсъединилите се 10 държави (процентът съответно е 27 срещу 16%).

51% от всички анкетирани 25 000 граждани на Европа са единодушни, че “най-полезното нещо” за успеха на Европа е постигането на сравним жизнен стандарт, а на второ място – въвеждането на еврото като валута във всички страни-членки (26% от анкетираните посочват общата валута като приоритет). 

Близо 22% са избрали общият език като най-полезният критерий за Европа.

Европейците най-много се вълнуват от социалните и икономически въпроси – почти половината анкетирани смятат, че глобализацията е заплаха за заетостта.  

Европейският комисар Маргот Валстрьом е цитирана да коментира, че “ЕС се очаква да обуздава глобализацията, да предлага решения с мирни и демократични средства, да обръща внимание на жизнения стандарт, научните изследвания, новите технологии и икономическата конкурентоспособност”. Валстрьом допълва в изявление, че “Това трябва да е опорната точка на дневния ред на европейската политика”, което щяло да спомогне на неговото обновление на прага на 50-тия рожден ден на обединена Европа.

Въпреки че страхът от глобализацията се асоциира с конкуренцията на притока на евтината работна ръка – изтъкнато като основно последствие от разширяването на ЕС – мнозинството европейци (55%) продължават да мислят, че експанзията на Съюза е “нещо положително”.

Най-ниско е общественото одобрение за разширяването на ЕС в Австрия (40%), следвана от Франция (42%). Страните от “стара Европа” харесват разширяването по-малко от новоприетите – съответно 53% спрямо 69% одобрение.

”Евробарометърът” също така отчита спад на подкрепата за членство в ЕС в Латвия, Австрия и Великобритания.  Почти всеки втори европеец (49%) смята, че членството на страната му в ЕС е “нещо хубаво” – най-много “евроентусиазъм” е отчетен в Люксембург и Холандия (71%), Ирландия (68%). Най-песимистични са гражданите на Финландия (36%), Великобритания (33%), Австрия (31%) и Латвия (29%).

“Euobserver” отбелязва резкия контраст между Франция и Холандия по този въпрос: съответно, 44% спрямо 71%.

В проучването се отчита също колко европейски граждани намират ЕС за “модерен и демократичен” – 67%, и колцина го виждат като “технократски” (49%) и неефективен (43%).

Целия материал на “Euobserver” в оригинал вижте на англоезичната версия на Портал ЕВРОПА.

(eu observer)
Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.