Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
10-05-2006

ЕВРО-ЛИБЕРАЛИТЕ СА ПРОТИВ “ПОЛИТИЧЕСКОТО ПРЕГРЯВАНЕ” НА ПРЕДСТОЯЩИЯ ДОКЛАД НА ОЛИ РЕН

Румъния заслужава и е готова да се присъедини към ЕС, отчита ALDE - в който членуват НДСВ и ДПС.

Алиансът на либералите и демократите за Европа в ЕП (ALDE) призова в декларация за “спиране на спекулациите и фокусиране върху реформите” във връзка с присъединяването на България и Румъния в ЕС.

Това се казва в прес-съобщение на ALDE, получено в редакцията на Портал ЕВРОПА.

Дни преди препоръката на ЕК относно присъединяването на България и Румъния, Алиансът се обяви против “политическото прегряване” на доклада, който трябва да бъде представен в ЕП във вторник в Страсбург.

Евродепутатката Анеми Нейтс, заместник-председател на групата на ALDE в ЕП и координатор на групата по външните работи, се обяви против отлагането на решението за датата за присъединяване: “Призовавам да не се използват двойни стандарти, тъй като за България и Румъния сега се съди по-стриктно, отколкото за страните от последното разширяване”, е цитирана да казва Нейтс. Тя изразява личното си мнение, че България и Румъния “ще бъдат готови за присъединяване на 1 януари 2007 г. и всяко отлагане ще забави не само тяхното присъединяване, но и техните перспективи за реформи.”

“Непрекъснатите слухове и спекулации не са в помощ нито на България, нито на ЕК. Това, което сега искаме от ЕК, е ясно и недвусмислено решение другия вторник, което ще послужи като стимул за завършване на процеса на реформи, който в момента е в ход”, е казал членът на ALDE Александър Граф Ламсдорф, се казва в декларацията на либералите.

Последният абзац в текста се отнася само до Румъния. В него баронеса Ема Никълсън е цитирана да казва, че “Румъния демонстрира своята воля да успее в изпълнението на acquis communautaire. Румъния заслужава и е готова да се присъедини към ЕС. Адаптирането и реформата ще продължат и след присъединяването, така че ЕС няма от какво да се страхува”.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.