Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
12-05-2006

РЕШЕНИЕТО ЗА БЪЛГАРИЯ ВЗЕТО ВЪВ ВИЕНА ОТ КАНЦЛЕРИТЕ НА АВСТРИЯ И ГЕРМАНИЯ

Неофициалното решение да няма отлагане на българското членство в ЕС е взето във Виена от канцлерите на Австрия и Германия, научи Портал ЕВРОПА от свой източник.

Канцлерът на страната, председателстваща ЕС в момента - Австрия, Волфганг Шусел и Ангела Меркел, канцлер на Германия, която поема ротационното председателство от 1 януари 2007 г., са постигнали договореност да не се прибягва до налагането на отлагателна клауза, но за сметка на това да бъдат наложени защитни клаузи.

Шусел и Меркел са обсъдили този въпрос по време на вечеря във Виена.

Вчера във Виена Горната камара на австрийския парламент ратифицира Договора за присъединяване на България и Румъния към ЕС.

Междувременно в публичното пространство в Брюксел, Букурещ и София се разпространяват версии на мониторинговия доклад на ЕК за напредъка на двете страни. Официалното представяне на докладите е във вторник.

Документите, с които Портал ЕВРОПА разполага от свои източници, показват, че частта за Румъния е значително по-обемна и има по-цялостен вид от тази, отнасяща се до България. Експерти по европейска интеграция предположиха пред Портал ЕВРОПА, че докладът за България все още е в процес на подготовка.

Както се откроява и в предишните мониторингови доклади, напредъкът се измерва условно с цветове - "червено" за областите с най-много проблеми, "жълто" за областите, в които са необходими усилия и "бяло" за тези, по които напредъкът е осъществен.

България има 6 най-критични - "червени" области (а Румъния - 4), като една от тях е нова - тя е по глава 28 и се отнася до "Засилване на финансовия контрол върху структурните и кохезионни фондове".

11 области, определени като "червени" в предишния доклад, сега са преминали в "жълто" (т.е. постигнат е напредък по тях).

Общият брой на "жълтите" области в доклада за България, е 45. 

Експерти по европейска интеграция коментираха пред Портал ЕВРОПА, че най-сериозно притеснение буди новата червена зона - критиките по отношение управлението и контрола на средствата по европейските фондове, както и административният капацитет за разпределяне на средствата за земеделието.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.