Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
30-05-2006

БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ ДА СЪЗДАДАТ ПЕРФЕКТНА СИНХРОНИЗАЦИЯ ДО СЛЕДВАЩИЯ ДОКЛАД НА ЕК

Да създадем перфектна синхронизация между Букурещ и София в месеците до следващия доклад на Европейската комисия, за да постигнем готовност за членство в Евросъюза. За това призова Мирча Джоана, председател на Социалдемократическата партия в Румъния по време на заключителната пресконференция след приключване на форума “Балканите и Европейския съюз: Да развием прогресивен план за развитие”, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Джоана призова България и Румъния да оставят настрана завистта и съперничеството, да бъдат приятели, да си сътрудничат и да извоюват своето членство в ЕС. Той определи досегашните отношения между двете страни в хода на евроинтеграцията като “добра конкуренция”.

Министър-председателят на България Сергей Станишев от своя страна заяви, че конкуренцията винаги е здравословна. По думите на Станишев, на този етап взаимодействието между България и Румъния е много добро.

Пол Расмусен, председател на партията на Европейските социалисти (ПЕС) още веднъж изрази пълната си подкрепа за членство на България и Румъния в Европейския съюз на 1 януари 2007 г. Расмусен заяви, че ПЕС иска страните от Западните Балкани да станат членове на ЕС. Той подчерта, че ПЕС ще бъде силен поддръжник в ЕС на идеята за евроинтеграция на балканските страни.

Участниците в конференцията се договориха да бъде създаден общ център за обучение на политически лидери, както и веднъж годишно лидерите на социалдемократическите и социалистическите партии в европейските страни да се провеждат срещи, на които да обсъждат взаимното сътрудничество. Участниците във форума приеха декларация, в която заявяват позицията си за добро сътрудничество между Балканските страни и за съвместна работа за евроинтеграция на страните от Западните Балкани.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.