Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
31-05-2006

ЧЛЕНОВЕ НА ВЪНШНАТА КОМИСИЯ НА БУНДЕСТАГА СМЯТАТ, ЧЕ ЕВРОКОМИСИЯТА СИ ЗАТВАРЯ ОЧИТЕ ПРЕД ПРОБЛЕМИТЕ В БЪЛГАРИЯ

  • Оли Рен отговаря на тежки въпроси за напредъка на България и Румъния пред Комисията по европейските въпроси на Бундестага.
  • Пред БНТ Рен обеща да оповести последния мониторингов доклад за България и Румъния в началото на октомври.

Еврокомисарят по разширяването Оли Рен бе изслушан от депутатите в Бундестага на закрито заседание на Комисията по европейските въпроси. Това предаде БНТ.

Пред “По света и у нас” Рен сподели, че германските парламентаристи са му задавали тежки и трудни въпроси за това, доколко са готови България и Румъния за пълноправно членство. След проведената дискусия са отстранени множество съмнения, заяви за “По света и у нас” консерваторът Михаел Щюбген.

Близо час еврокомисарят Оли Рен отговаря на въпроси на германските депутати за готовността на София и Букурещ. След края на заседанието той изглеждаше видимо уморен, но въпреки това определи провелата се дискусия като конструктивна. Интересът на членовете на Бундестага е бил съсредоточен най-вече в проблемните области борба с организираната престъпност и корупция.

Пред “По света и у нас” Оли Рен подчерта още веднъж, че управляващите в България трябва да фокусират усилията си именно в тези две области. В разговор с нашия репортер Рен обеща да оповести последния мониторингов доклад за България и Румъния в началото на октомври, за да се придвижи в Германия напред ратификацията на договора ни за членство. В споразумението за създаване на коалиционно правителство между социалдемократи и консерватори е записано, че ратификацията ще се извърши след последния мониторингов доклад на Европейската комисия. На тази подробност държат най-вече представителите на Християндемократичния и Християнсоциалния съюз.

Михаел Щюбген - председател на групата за приятелство с България в Бундестага, сподели пред “По света и у нас”, че някои от неговите колеги депутати са изпитвали недоверие към Европейската комисия що се отнася до подготовката на членството на България и Румъния. Те се имали подозрения, че Брюксел затваря очи пред проблемите в нашите две страни. Именно за това проведената среща с Оли Рен днес беше от изключително значение, подчерта Щюбген. Еврокомисарят е изтъкнал пред германските депутати, че в последно време българското правителство влага големи усилия за отстраняване на проблемите.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.