Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
02-06-2006

ЕЛС ДЕ ХРУН: "ОЛИ РЕН ДАДЕ ОЩЕ ЕДИН ШАНС НА БЪЛГАРИЯ ДА РЕШИ ВЪПРОСА С ДОСИЕТАТА НА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ"

Холандската евродепутатка от Зелената партия Елс де Хрун смята, че ЕК "дава на България още една възможност да приложи своя закон и да покаже волята си преди октомври" по отношение на разсекретяването на архива на Държавна сигурност.

Mediapool: Според коментатори, цитирани от Ройтерс, спорът около досиетата на българските тайни служби от комунистическия период открои неубедителните резултати на правителството в борбата с престъпността и може да доведе до сътресения в правителството това лято. Според анализатори, обаче, действията на вътрешния министър Румен Петков целят да отклонят вниманието на обществеността и на ЕС от неуспеха му да се справи с престъпността, посочва Ройтерс.

В интервю за Портал ЕВРОПА, Елс де Хрун каза: "Ако трябваше Оли Рен да отговори /на моя въпрос/, щеше да бъде принуден да каже, че България е рядко изключение по отношение на архивите на бившите си тайни служби. Избягвайки отговора на моя въпрос, комисарят дава на България още една възможност да приложи своя закон и да покаже волята си преди октомври 2006 г."

Елс де Хрун е известна с активната си позиция по отношение на България. Според нея противниците на отварянето на досиетата са свързани с партия "Атака". 

В интервюто си евродепутатката споделя за случаи на корупция при изразходването на европейски пари в България, в частност в неправителствения сектор. "Що се отнася до Делегацията на ЕК, разочарована съм от методите на работа на някои хора там" - споделя още Елс де Хрун.

Цялото интервю ще намерите ТУК.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.