Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
09-06-2006

ПРИЗОВАХА СТАНИШЕВ ЗА МАКСИМАЛНА ПРОЗРАЧНОСТ НА ПЛАНА ЗА ДЕЙСТВИЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО МУ

Планът за действие засега е публикуван само на Портал ЕВРОПА (във варианта му от 1 юни, бел.ред.) - няма го на правителствения сайт, дописват го.

Зелената светлина от страна на ЕС зависи от усилената работа на България по т.нар. “червени зони”.

Това са казали на премиера Сергей Станишев в Брюксел тази седмица от политическата група на ЕНП-ЕД в Европейския парламент.

Българското правителство трябва да работи усилено по основните си “червени зони”, идентифицирани от ЕК в последния мониторингов доклад. “Трябва да са налице не само усилия, но вече и първите главни резултати в българските реформи, по отношение на борбата с организираната престъпност и корупцията, както и за повече прозрачност при изразходването на европейските фондове – е цитиран да казва зам.-председателя на групата на ЕНП-ЕД Отмар Карас.

Отмар Карас е призовал българския премиер да направи плана за действие на своето правителство максимално прозрачен: “Трябва да бъде възможно както за политиците, така и за обществото в България да наблюдават и проследяват действията на правителството, които то предприема във финалната подготовка за присъединяването към ЕС, както и толкова необходимите реформи”, е цитиран да казва Отмар Карас.

Той се е спрял на въпроси като осигуряването на пълната независимост на съдебната система у нас, както и необходимите промени в Конституцията, които да гарантират това. Сред другите въпроси, дискутирани между българския премиер и зам.-председателя на ЕНП-ЕД, са били – датата на изборите за Европейски парламент след присъединяването и подготовката от правна гледна точка на тези избори.

Отмар Карас казва в заключение колко голям напредък е осъществила България през последните години и предупреждава, че за да даде “зелена светлина” в заключителния си мониторингов доклад наесен, Комисията трябва да получи уверения, че всичката работа е свършена от правителството.

Планът за действие се обсъжда днес (9 юни) с парламентарните групи на тройната коалиция и министър Кунева в НС и му се нанасят "финални корекции в датите", съобщиха за Портал ЕВРОПА от Правителствената информационна служба. Документът ще придобие окончателен вид "най-късно в понеделник вечер", когато и ще стане публичен, поясниха от ПИС.

Портал ЕВРОПА предлага за своите читатели проекта на плана за действие - във вида, в който го е одобрил Министерският съвет на 1 юни, преди консултациите в Брюксел.

След като "истинският" план за действие бъде обнародван, Портал ЕВРОПА ще го сравни с първоначалната версия и ще анализира неговото съдържание.

Междувременно от прес-офиса на румънския министър по европейските въпроси Анка Боаджиу съобщиха за Портал ЕВРОПА, че г-жа Боаджиу все още е в Брюксел и до края на днешния ден румънският план за действие ще стане публично достояние.

Планът за действие на София засега не казва изрично дали ще има ревизия на промените в Конституцията. Предвиждат се промени в Закона за публичния регистър, приемане на Закон за лобирането и засилен контрол над митничарите. Сегашният Закон за публичния регистър ограничава достъпа до имотните декларации на висшите държавни служители.

На 1 юни в специално писмо до Министър Кунева, еврокомисарите по разширяването и енергетиката посочиха: “Ние разчитаме на вашето правителство, че ще направи необходимото, за да осигури безпроблемно присъединяване на България в ЕС”. Комисията също така призовава да бъде “редовно информирана за напредъка” на страната ни, ставаше ясно още от писмото.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.