Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
12-06-2006

ВИЕНА ПРЕДЛАГА ОБЩОЕВРОПЕЙСКИ РЕФЕРЕНДУМ ЗА КОНСТИТУЦИЯТА НА ЕС

Австрийският канцлер Волфганг Шусел смята, че общоевропейски референдум може да реши проблема с блокираната Конституция на ЕС. В интервю за германският вестник „Бил дам зонтаг” Шусел заяви: „Мога да си представя референдум, който се провежда едновременно във всички страни-членки на ЕС. Конституцията ще бъде приета, ако мнозинството от населението и държавите в Европа я одобрят”.

Канцлерът на председателстващата ЕС Австрия, смята обаче, че предложението за всеобщ референдум трябва да дойде от двете страни-членки, които отхвърлиха конституцията.

В края на май Шусел заяви в интервю за „Файненшъл Таймс”, че е необходимо окончателното решение за текста на конституцията да бъде взето през 2007 г. Или в началото на 2008 г., за да може да бъде ратифицирана навреме. „Нашата цел трябва да бъде договорът да влезе в сила едновременно с новият Европейски парламент и Комисия”.

Белгийският премиер Ги Верхофстад от своя страна предложи да се използва специалната декларация в конституцията, в която се казва: „ако четири пети от страните-членки са я ратифицирали, а една или повече страни имат трудности с процеса на ратификация, тогава въпросът ще бъде отнесен до Съвета на Европейския Съюз”.

До сега 16 страни са ратифицирали конституцията, или са на път да го сторят: Австрия, Белгия, Кипър, Естония, Финландия, Германия, Гърция, Италия, Унгария, Литва, Латвия, Малта, Люксембург, Испания, Словакия и Словения. За да се стигне границата от четири пети е нужно 20 страни да одобрят конституцията. „Смятам, че четири пети от страните-членки е постижимо. Ако успеем да постигнем този кворум, ще се стигне до изцяло нова ситуация, при която ще се отворят нови възможности”, заяви белгийският премиер.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.