Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
13-06-2006

ЛЮКСЕМБУРГ Е НАСРОЧИЛ РАТИФИКАЦИЯТА НА ПРИСЪЕДИНИТЕЛНИЯ НИ ДОГОВОР ЗА 4 ЮЛИ

Въпреки, че поела ангажимент, България не информира парламента в Люксембург за напредъка си по "червените области" в доклада на ЕК.

Председателят на Комисията по външни работи и европейски въпроси Бен Фау заяви пред Портал ЕВРОПА, че парламентът в Люксембург е насрочил ратификацията на Договора ни за присъединяване за 4 юли, вторник.

На 30 септември 2005 люксембургското правителство одобри законопроект за ратифициране на Договора, както Портал ЕВРОПА писа първи.

Би било добре, ако до датата на дебата за членството ви получим най-актуализираната информация за напредъка на България по решаване на проблемите, посочени в майския мониторингов доклад на ЕК, каза Бен Фау. По думите му, досега парламентът в Люксембург не е получил никаква информация, въпреки че ангажимент за това пое българска парламентарна делегация, водена от Юнал Лютви, която посети Великото херцогство на 1 юни.

В специално интервю за Портал ЕВРОПА Бен Фаю споделя впечатление, че Румъния се бори по-енергично с корупцията, отколкото България. На въпрос за евентуалното отделяне на България от Румъния в процеса на присъединяване, Бен Фаю отговаря: "Защо не? Ако на практика едната страна е по-подготвена от другата, няма причина тя да бъде карана да чака заради изоставащата. Лично аз винаги съм бил привърженик на разширяването според собствените заслуги на страните, а не на политическото разширяване."

Той смята, че Договорът за присъединяване е "лош" и Европейската комисия е в неговия капан, заради което се опитва "да извлече най-добрите за Европейския съюз части" от този договор.

Още за процеса на ратификация на присъединителния ни договор в националните парламенти на страните – членки вижте тук: в най-подробната таблица, актуализирана ежедневно от екип на Портал ЕВРОПА.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.