Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
23-06-2006

ЛЮКСЕМБУРГ УСКОРЯВА РАТИФИКАЦИЯТА НА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕТО НИ

Камарата на депутатите на Люксембург ще ратифицира Договора за присъединяване на България и Румъния към Европейския съюз на 29 юни, предаде БНР днес (петък 23 юни). Според радиото, гласуването било изместено за по-ранна дата, понеже "Бюрота на парламента е решило до ускори процеса на ратификация".

Преди 10 дни председателят на парламентарната Комисия по външни работи Бен Фаю каза за Портал ЕВРОПА, че "...ако всичко върви добре в парламентарната процедура, бихме могли да гласуваме ратификацията на пленарното заседание във вторник, 4 юли, 2006 г." Външната комисия единодушно одобри проекта на 19 юни.

В същото интервю от 13 юни, Бен Фаю посочваше, че парламентът на Великото херцогство не е получил информация за напредъка на България по пътя й към присъединяване - обещание, поето от българска страна по време на посещение на парламентарна делегация, водена от Юнал Лютви.

След алармиращата публикация на Портал ЕВРОПА, българският посланик в Брюксел светкавично спази обещанието, което Юнал Лютви даде пред парламента на Люксембург от името на България. По-малко от ден след като Портал ЕВРОПА разкри, че парламентът на Люксембург не е получил данни за това, какво прави България в отговор на критиките на Оли Рен, българските власти пратиха такива данни по мейла до председателя на Външната комисия на събранието на Великото херцогство. “Току-що получих голямо писмо от българския посланик в Брюксел за мерките, предприемани в изпълнение на препоръките на Европейската комисия от доклада й от 16 май. Получих от посланика ви и информация за напредъка, постигнат от месец май насам, в областите, определени в този доклад като предизвикващи безпокойство.” Това съобщи изненадващо до Портал ЕВРОПА г-н Бен Фау. “Нямах време детайлно да анализирам получените текстове, но държа да ви информирам, че вече е налице информационният обмен” – написа вчера Бен Фау до главния редактор на Портал ЕВРОПА.

В отговор на последващ наш въпрос, люксембургският парламентарист посочи, че писмото, получено от него на 14 юни, е изпратено същия ден – 14 юни, в 10.18 часа сутринта. “Получих го няколко минути по-късно по електронната поща”, любезно уточни Бен Фау за Портал ЕВРОПА.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.