Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
29-06-2006

ДЕПУТАТИ ОТ ЕП ПИШАТ НА СТАНИШЕВ СРЕЩУ РАЗРУШАВАНЕТО НА РОМСКО ГЕТО В СОФИЯ

Депутати от Европейския Парламент изпратиха писмо до министър-председателя Сергей Станишев и медиите във връзка с изселването на ромите от гетото в столичния кв. “Възраждане”. В писмото депутатите призовават премиера да се срещне с кмета на София Бойко Борисов преди петък, когато започва изселването. Евродепутатите настояват изселването и разрушаването на ромските къщи да бъдат отложени, за да се дълготрайно решение на проблема , с което всички засегнати страни да се съгласят.

“Убедени сме, че по-нататъшното антиромско поведение на кмета на София няма да допринесе за по-добър имидж на България особено във време, когато критичното разглеждане от страна на Европа на вашата страна наближава”, посочва се още в писмото. То е подписано от евродепутатите Даниел Марк Кон-Бендит, Елс де Гроен, Хилтруд Бреер и Барт Стаес.

Преди около седмица кметът на район "Възраждане" Ева Сеизова обяви, че около 200 роми от гетото в "Баталова воденица" ще бъдат насочени към родните им места, защото незаконните им постройки ще бъдат разрушени. Утре започва събарянето на бараките. Общината е спечелила дело срещу самонастанилите се върху общински имоти роми. Сеизова обясни, че те са били защитавани в съда от представители на Българския хелзинкски комитет. Според нея е възможно да има реакции от страна на правозащитни организации срещу премахването на незаконното гето. Сеизова обаче коментира, че законът трябва да е еднакъв и за българи, и за цигани. Знам, че ще има протести, но кой ще защити българите от пет блока наоколо, които ме бомбардират с жалби, попита кметицата.

От Хелзинкския комитет обявиха, че принудителното извеждане на ромите от техните постройки в кв. "Баталова воденица" в столичния район "Възраждане" без предварително да им се осигури друго жилище би представлявало нарушение на човешките им права и мярката граничи с етническо прочистване. Според шефа на правозащитната организация Красимир Кънев постройките на ромските обитатели във "Възраждане" са установени там от преди 100 години. В тези жилища са отраснали няколко поколения граждани на София. Той обясни, че ако те бъдат изведени от тях насила, ще им бъдат нарушени правото на неприкосновесност, на личен и семеен живот и България ще наруши редица международни договори в областта на човешките права.


Ромите вече са завели дело срещу държавата в Европейския съд по правата на човека.

Днес столичният кмет Бойко Борисов и представители на Политическо движение “Евророма” ще обсъдят конкретни мерки за разрешаване на проблема във връзка с намерението на кмета на район “Възраждане” Ева Сеизова за разрушаване на ромското гето във "Възраждане".

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.