Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
11-07-2006

ПРИСЪЕДИНЯВАНЕТО МОЖЕ ДА ЗАВЪРШИ ДО 2007, НО ИНТЕГРАЦИЯТА – ЕДВА ЛИ, КАЗА М. КУНЕВА

Посланик Кауко Ямсен представи приоритетите на Финландското председателство на ЕС, а министър Кунева – българските приоритети до края на годината.

Съжалявам за бившия български посланик в Хелзинки Венелин Цачевски, той имаше добра репутация – коментира финландският посланик в София Кауко Ямсен пред Портал ЕВРОПА, след като представи приоритетите на Финландското председателство на ЕС в столицата днес.

Представянето по традиция бе организирано от Фондация “Европейски институт”.

Откривайки срещата, директорът на Европейския институт Юлиана Николова припомни, че финландското председателство на Европейския съюз е за пореден път от специална важност за България. По време на първото председателство на Хелзинки през 99-а година се постави началото на преговорния процес на България с ЕС, а сега, по време на второто, се очаква усилията ни да се увенчаят с приемането на страната в ЕС от 1 януари 2007 г.

Посланик Ямсен припомни, че песимизмът в страните-членки спрямо бъдещето на ЕС нараства, като Финландия е сред най-скептичните “стари” страни-членки. Цитирайки данни от последния “Евробарометър”, посланик Ямсен посочи, че 46% от финландците поддържат членството на страната си в ЕС – за разлика от България, където цели 75 на сто от населението се обявяват “за” евро-членство.

По-късно министърът по европейските въпроси Меглена Кунева коментира в изказването си, че действително България “стои различно” в Евробарометъра, което поставя властите пред трудната задача да задържат общественото доверие на тези високи нива.

Кауко Ямсен каза, че сред приоритетите на Хелзинки е повишаването на прозрачността в работата на Европейския съюз и неговите институции.

Според посланик Ямсен, често националните правителства използват ЕС като “жертвен агнец”, когато пред национална публика обясняват едно или друго свое решение. По думите на Ямсен, най-важният проблем е доверието на европейските граждани в ЕС: “броят на хората, които вярват в Европейския съюз”.

Наред с това, Финландското председателство ще стимулира напредъка в обсъждането на Конституционния договор. Неговото функциониране е в пряка зависимост от по-добрата ефикасност на институциите на Съюза.

“Ще проведем кръг от преговори за Конституционния договор на ЕС. Не можем да чакаме да имат изборите в една или друга ключова държава в ЕС, за да напреднем с темата за конституцията. Самата Финландия ще даде пример, като ратифицира конституцията през септември или в началото на октомври”, каза Ямсен и допълни, че консултациите по въпроса ще продължат и при започващото от началото на следващата година Германско председателство.

Като следващ приоритет на Хелзинки се нарежда по-нататъшното разширяване на ЕС – както обясни посланикът, “постигане на ясно споразумение относно разширяването”, при положение, че то се комуникира активно сред европейските граждани, които в голяма степен са скептични към този процес.

Ямсен каза, че наесен Хелзинки ще организира нов дебат за разширяването на ЕС, като един от ключовите въпроси в него ще бъде за така наречения “абсорбционен капацитет”. Целта на тази дискусия обаче – подчерта посланикът – не е да се въвеждат нови критерии за страните-кандидатки, още по-малко пък отказ от вече поети от страна на ЕС ангажименти. Според Хелзинки, разширяването досега е успех за ЕС.

По отношение на България и Румъния, посланик Ямсен каза, че ЕК ще определи готовността за членство на двете страни от 1 януари 2007 г., “както и възможността за задействане на предпазни клаузи”. Гледната точка на дипломата е, че решението трябва да е такова, че да гарантира “постоянен и мотивиращ натиск и преди, и след присъединяването” върху София и Букурещ.

Хелзинки също така възнамерява да посредничи за изработването на общностно законодателство в областта на правосъдието и вътрешния ред – така че за всички членки на ЕС да има единни правила.

Приоритет е и изпълнението на Лисабонската стратегия и повишаването на конкурентоспособността на ЕС с акцент върху научните изследвания, иновациите, образованието, системите за социална сигурност, разработване на енергийна политика на ЕС и други секторни политики.

По време на финландското председателство ще се положат усилия за засилване на международната роля на съюза. Ще бъде отделено внимание и на отношенията с Русия, като по думите на посланика по време на Финландското председателство трябва “да се предоговорят” механизмите, на които се базират евро-руските отношения. Решаването на енергийния въпрос също е приоритет, подчерта дипломатът.

ЕС трябва да говори “с един глас” към Русия, страните от Западните Балкани, а и към всички останали свои партньори по света, каза Ямсен. Към тях трябва да се отправя единно послание, допълни той. По думите му в Западните Балкани ЕС трябва да играе по-активна роля, а приоритет трябва да е решаването на въпроса със статута на Косово.

Министърът по европейските въпроси Меглена Кунева цитира от своя страна изказване на председателя на ЕК Барозо: “Европа има нужда от динамичната хармония на Финландия” във връзка с началото на Финландското председателство.

“И България има нужда от нея”, каза Кунева.

По думите на министъра, “присъединяването на България може да завърши през 2007 г., но интеграцията – едва ли.” Кунева призова тази “динамична хармония” да стане “запазена марка” и за нас.

България приветства инициативата на Хелзинки за прозрачност и сред приоритетите ни до края на годината е “гражданите да знаят какво правим, за да има доверие”, посочи министърът по европейските въпроси, според която прозрачността ще доведе до по-голяма легитимност на властите.

В заключение Кунева образно разказа, че най-съвършената фигура в природата е кръгът. От предишното финландско председателство до сегашното представлява един кръг, който обаче всъщност е спирала, защото сме постигнали напредък “от Хелзинки до Хелзинки”, каза министърът.

Интервюто с посланика на Финландия специално за Портал ЕВРОПА вижте тук!

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.