Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
15-11-2006

МАКЕДОНИЯ ДОВОЛНА ОТ ИСКАНЕТО НА ЗЕЛЕНИТЕ

„София бясна заради искането на ЕС България да признае македонското малцинство".

С такова заглавие излиза днешният Утрински весник, съобщава News.bg.

България е силно възмутена от факта, че ЕС може да я задължи да регистрира партията на македонците, продължава македонският вестник.

Изданието представя искането на депутати от групата на „зелените" в ЕП, които настояват страната ни да не възпрепятства повече регистрацията на ОМО Илинден-ПИРИН и да „сложи край на всичките видове дискриминация и малтретиране на македонското население".

Вестникът цитира думите на депутатът от „зелените" Елс де Грюн, която е една от вносителките на искането за признаване на македонското малцинство.

Тя заявява пред български медии, че искането й не е политическо, а цели единствено защита на правата на македонците.

В материала си изданието посочва и коментарите на българските евронаблюдатели, които са категорични, че македонско малцинство никога не е имало в България, няма и сега. Те се надяват, че Европа ще повярва на това твърдение и въпросът ще бъде потушен, коментира Утрински весник.

За разлика от официална София, която неглижира македонската национална идентичност, македонците в България очакват, че в крайна сметка ще победи правдата, посочва още Утрински весник.

Надяваме се, че ще бъде зачетено правото ни да се самоопределим национално и това не може да ни го каже българската държава, заявява пред изданието един от учредителите на ОМО „Илинден"-ПИРИН Стойко Стоев.

Той допълва, че вече е подал жалба в Комитета на министрите на Съвета на Европа заради решението на Софийския съд, който отхвърли молбата на македонците за регистриране на партията.

 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.