Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
14-12-2006

ДОКЛАДЪТ ЗА US-ЛОБИСТИТЕ ЗА ВТОРОТО ПОЛУГОДИЕ НА 2005 Г. ВЕЧЕ Е НА ОФИЦИАЛНИЯ САЙТ НА ДЕПАРТАМЕНТА ПО ПРАВОСЪДИЕ

В него фигурира вписването на договор между "ТЕХНОЕКСПОРТСТРОЙ" и "McGUIREWOODS CONSULTING".

Портал ЕВРОПА установи, че вече е публикуван в интернет докладът за второто полугодие на 2005-а година с регистрираните американски лобисти.

Документът е на сайта на Американския Департамент по правосъдие.

Чрез този текст вече официално се вижда кои фирми е ползвала България за лобистка дейност в посочения период. Сред тях - освен Шимон Шевес и White and Case - е и фирмата McGuireWoods Consulting.

Според документа българската държавна фирма "Техноекспорстрой" ЕАД е била неин клиент.

Припомняме, че изпълнителният директор на "Техноекспортстрой" Емил Коцев опроверга вчера тази информация в специално писмо до Портал ЕВРОПА по повод наши публикации, свързащи компанията с визитата на българския президент Първанов в САЩ през 2005 г.

От документите, които г-н Коцев изпрати до редакцията, става ясно, че "Техноекспортстрой" ЕАД е поискала още през септември от Департамента по правосъдие да заличи вписването, тъй като по думите му българската държавна компания никога не е била в договорни отношения с "McGuireWoods Consulting".

Припомняме, че "McGuireWoods Consulting" бе казала в отговор на запитване на Портал ЕВРОПА, че е "подпомагала" посещението на Георги Първанов в САЩ през октомври 2005 г. по искане на компанията-майка McGuireWoods LLP - юридическа фирма, която е консултирала "Техноекспортстрой" ЕАД по концесията на Автомагистрала "Тракия".

Опровержението на "Техноекспортстрой" до Департамента по правосъдие е от 13 септември 2006 г., а докладът на сайта на FARA e с дата на последни корекции 14 ноември - както се вижда от документа.

McGuireWoods посочва на своя интернет-сайт част от по-важните проекти в сферата на енергетиката, в които юристите й са посредничили: сред тях се открояват и няколко български: например, съвети за приватизацията на "Марица Изток-3" и модернизацията на стойност 350 млн. долара на 800-мегаватов ТЕЦ, както и "свързания с това трансграничен износ на електроенергия за Турция". В профила си фирмата също така посочва, че е била съветник на Република България за приватизация на държавната инфраструктура за транзит на природен газ и преструктурирането на енергийната й система. По-нататък във фирменото представяне на McGuireWoods пише, че фирмата е представлявала "Ентерджи" и нейните консултанти в придобиването и модернизацията на ТЕЦ в България, включително по споразумение за трансграничен износ на електроенергия. Последният абзац, в който се споменава дейност на юридическата компания в България, гласи: "Предоставяли сме консултации на "Уестингхаус" при модернизацията на техен проект в България."

Последните обобщения и подробности по случая вижте в "Тема на месеца" - трета, заключителна част от проучването на Портал ЕВРОПА.

Бележка на редакцията: Портал ЕВРОПА изразява готовност да помести всички гледни точки по случая, включително на държавния глава.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.