Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
15-12-2006

ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЛИДЕРИ ПОДКРЕПИХА ЧАСТИЧНОТО СПИРАНЕ НА ПРЕГОВОРИТЕ С ТУРЦИЯ

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу обяви, че всички 25 лидери на ЕС "подкрепят единодушно" решението за частично замразяване на преговорите за членство на Турция в ЕС, съобщава News.bg.

Днес лидерите на Европейския съюз официално подкрепиха решението за частично замразяване на преговорите с Турция заради отказа й да отвори пристанищата и летищата си за кипърските гръцки кораби и самолети.

Решението за Турция бе "обосновано, справедливо и много балансирано" и потвърждава сериозността на процеса за разширяване, посочи Барозу.

В понеделник на срещата на външните министри от ЕС бе решено преговорите за членство на Турция да бъдат частично замразени по осем от 35-те преговорни глави.

Лидерите на ЕС за пореден път подчертаха, че Турция и другите страни, които се надяват да се присъединят към ЕС, трябва да изпълнят критериите за членство на ЕС.

По отношение на Афганистан лидерите на Европейския съюз обявиха в Брюксел, че ще засилят подкрепата си за  страната и приканиха правителството на президента Хамид Карзай да ускори реформите за въвеждане на ред и законност.

В заключителен документ на срещата на върха се казва, че е предвидена възможност ЕС да изпрати европейска полицейска мисия в Афганистан, която да помогне на местната полиция и на съдебната власт да прилагат законите.

Освен това в документа е уточнено, че от ЕС ще изчакат заключенията на проучвателната мисия, която в сряда се върна от Кабул и чак след това ще вземат решение за числеността и обхвата на полицейската мисия.

Другата основна тема във втория ден на срещата на върха на ЕС е провеждането на реформи в институциите на ЕС, съобщи ВВС.

Финландският премиер Мати Ванханен заяви, че проекта за обща европейска конституция, който бе отхвърлен от гражданите на Холандия и Франция през 2005 година, не бива да бъде изоставян напълно.

Според Ванханен страните вече са преминали през период на т.нар. "тихо обмисляне" след резултатите от референдумите в Холандия и Франция. Той наблегна на факта, че 18 страни вече са ратифицирали документа, което показва нуждата от реформа в съюза.

Президентът на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви, че вярва в реален прогрес на съюза по време на германското президентство.

За да бъде намерен начин за успокояване на страховете на гражданите на повечето страни от ЕС, лидерите най-вероятно ще постигнат компромис за затягане на критериите за приема на нови страни-членки.

Това обаче няма да означава затваряне на вратите за желаещите, заяви Ванханен.

В същото време Барозу обяви, че съюзът е разбрал нуждата от съобразяване на стратегическата визия за разширяване с възможностите си да приема нови членове.

 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.