Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
11-01-2007

ПОДАДЕНИ СА 134 ПРОЕКТА ПО ФАР "ТРАНСГРАНИЧНО СЪТРУДНИЧЕСТВО" С РУМЪНИЯ

Подадени са общо 134 предложения за съвместния фонд за малки проекти България - Румъния, съобщи Министерството на регионалното развитие, цитирано от "Дневник".

Финансирането се осигурява по програма ФАР - Трансгранично сътрудничество, финансов меморандум 2005. Крайният срок за подаване на предложения изтече на 9 януари. Общата стойност на фонда от българската страна е 744 хил. евро. Минималната сума на грантовете е 10 хил. евро, а максималната - 50 хил. евро.

По грантовата схема имаха право да кандидатстват юридически лица, общини, асоциации на местни власти, еврорегиони, организации в подкрепа на бизнеса, агенции за икономическо развитие, бизнес центрове и инкубатори, търговски асоциации, образователни и изследователски институции, неправителствени организации.

Най-много са подадените оферти от област Русе - 29, следвани от Силистра - 25, Велико Търново - 19, Видин - 17, Монтана - 16. От Плевен, който претендира да бъде определен за център на Северозападния икономически регион, са подадени 12 предложения, от Добрич - 9, а най-малко са офертите от Враца - 7.

Фондът ще финансира малки неинвестиционни проекти от типа "хора за хора" за развитие на дейности от трансграничен характер. Крайната цел е да се подпомогнат възможностите на местните и регионалните власти да разработват и изпълняват съвместни проекти в граничния регион.

Изпълнителна агенция ФАР към регионалното министерство все още не е получила акредитация от Европейската комисия. Очаква се това да стане най-късно през юни. Дотогава договори с избраните изпълнители няма да могат да се сключват.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.