Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
11-01-2007

БАРОЗУ ПРИЗОВА ЗА ПОСТИНДУСТРИАЛНА РЕВОЛЮЦИЯ В ЕНЕРГЕТИКАТА

Европейската Комисия призова вчера страните - членки да се присъединят към безпрецедентната обща енергийна политика при оповестяването на плана за разнообразяването на енергийните източници на съюза, съобщава ВВС.

Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу заяви, че е дошло време за „постиндустриална революция", която да намали парниковите газове с 20% до 2020г.

Според него промяната ще бъде забързана от политическите и екологичните проблеми, като например спирането на нефтените доставки от Русия през Беларус през този месец.

Общата европейска енергийна политика се крепи на три стълба: действителен вътрешен енергиен пазар, по-бързо преминаване към енергийни източници, отделящи по-малко въглерод и увеличаване на енергийната ефективност с 20% до 2020г.

Освен това към тази дата 20% от цялата европейска енергия трябва да идват от възобновяеми източници, а 10% от автомобилното гориво трябва да е биологично, заяви комисарят по енергетиката Андрис Пиебалгс. Той посочи, че за пръв път ЕС иска да направи тези цели задължителни за всички страни - членки.

За да се осъществи целта за увеличаване с 20% на дела на възобновяемите енергийни източници, комисията реши инвестициите в тях да нараснат двойно. Успоредно ЕС трябва да се превърне в най-енергийно икономичната икономика в света и да ограничи енергопотреблението си с една пета през следващите години, е записано в стратегията. Прието е и изискването след 13 години всички новостроящи се електроцентрали да работят по технология, която не отделя въглероден двуокис в атмосферата и така не замърсява околната среда.

Изискването към електроцентралите е част от глобалната цел на ЕС за преминаване към нисковъглеродна енергетика. България в момента е далеч от заложените стандарти в новата стратегия. Делът на възобновяемата енергия от общото потребление на ток в страната е малко над 9%, още не е започнало производството на биогорива. В процес на подготовка е построяването на завод за биодизел във Видин с годишен капацитет от 150 хил. тона гориво. То ще се произвежда от семе на рапица, съобщава „Дневник".

„Нуждаем се от нова политика, която да посрещне предизвикателствата на новите реалности - политика, която ще запази конкурентноспособността на Европа, ще защити околната ни среда и ще направи енергийните доставки по-сигурни", заяви Барозу.

„Европа трябва да води света в една нова постиндустриална революция - развитието на нисковъглеродната енергетика", добави той.

Ако не бъдат вложени подобни инвестиции и мерки за енергийна ефективност, европейските експерти предвиждат, че до 2030г. вноса на енергия ще нарасне от 50 на 65%, което ще направи континента още по-зависим от несигурни енергийни източници.

Освен това ЕК иска да отвори напълно вътрешния енергиен пазар, с което да позволи на 500-те милиона европейци да получават електричество и газ от всяка страна в съюза, ако това им е икономически по-изгодно.

Барозу предложи разделянето на собствеността върху производството и разпространението на електричество за да се постигне по-добра конкуренция.

Програмата на ЕК ще трябва да бъде одобрена от страните - членки преди да влезе в сила.

Европейските лидери ще разгледат предложенията на Комисията по време на мартенската си среща.


Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.