Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
11-01-2007

ЕДВА ДЕСЕТ ЕВРОПЕЙСКИ СТРАНИ ОТВОРИХА ТРУДОВИТЕ СИ ПАЗАРИ ЗА НАС

Само 10 страни от ЕС ще отворят напълно трудовия си пазар за българи и румънци. Това показват данните, обявени от Европейската комисия, цитирани от Еуропа прес.

Финландия, Швеция, Полша, Чехия, Естония, Кипър, Латвия, Литва, Словения и Словакия разрешават свободно движение на работници от Румъния и България след влизането на двете страни в ЕС от 1 януари тази година.

Италия и Унгария взеха решение да отворят частично трудовите си пазари. Ирландия и Великобритания, които отвориха трудовите си пазари от самото начало на предишното разширяване за страните от Източна Европа, решиха при тазгодишната нова вълна да ограничат влизането на работници от България и Румъния. Испания пък въведе ограничения най-малко за две години от страх да не бъде изправена пред голям приток на чуждестранни работници.

Ирландия посрещна 200 000 чуждестранни работници за две години, а това бе 20 пъти повече, отколкото правителството в Дъблин очакваше. Във Великобритания са пристигнали от май 2004 до юни 2006 г. общо 447 000 работници, като половината от тях са поляци.

Европейската комисия винаги е защитавала премахването на този тип ограничения, тъй като според данните, с които тя разполага, навлизането на чуждестранни работници от страните от разширяването в старите членки на ЕС, които не са наложили бариери през 2004 г. - Ирландия, Великобритания и Швеция, е имало положителен икономически резултат. Според условията на Договора за присъединяване на Румъния и България към ЕС страните-членки имат право да ограничат достъпа за гражданите от двете страни до трудовия си пазар за период до седем години.

 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.