Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
13-01-2007

НОВ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ

Ханс-Герт Пьотеринг е най-вероятният бъдещ председател на Европарламента. Гласуването е във вторник, 16 януари. (по EUobserver).

Освен с нов председател, Европейският парламент ще се сдобие с 14 зам.-председатели и шестима квестори, които се занимават с административните въпроси.

Лидерът на най-голямата група в ЕП - християндемократите от ЕНП-ЕД - се очаква да получи подкрепата и на социалистите, които са втората по големина група в парламента. Алиансът на либералите и демократите АЛДЕ също се очаква в голяма степен да подкрепи консерватора. Ханс-Герт Пьотеринг е в Европарламента от 1979 г., а неговият предшественик - социалистът Жозеп Борел - вероятно ще оглави някоя от парламентарните комисии - допуска се, че това ще е комисията по развитие.

Другите кандидати, които ще се състезават за председателския пост - макар и без големи шансове да бъдат избрани - са Моника Фрасони - съпредседател на Зелените/Европейски свободен алианс, Йенс-Петер Бонде, съпредседател на групата Независимост/Демокрация, и Франсис Вюрц: той е лидерът на Европейската обединена Левица - Северна зелена левица. Фрасони, Бонде и Вюрц се борят за повече отвореност в работата на ЕП, а така също и за по-демократични правила за избирането на председател на законодателния орган на ЕС.

Ден след избора на нов председател, пред депутатите в Страсбург ще говори германският канцлер Ангела Меркел - тя ще очертае плановете на Германия като ротационен председател на ЕС. Акцентите в словото на Меркел са два - как Берлин ще включи евродепутатите в обсъжданията на Европейската конституция и какво ще представлява декларацията по случай 50-а годишнина на ЕС. Членовете на ЕП желаят активно да участват в дискусиите по тези въпроси, докато Берлин е на мнение, че те трябва да се обсъждат на правителствено ниво.

В сряда се очаква да се състои и дебатът, последван от приемане на резолюция, за освобождаването на българските медицински сестри и палестинския лекар в Либия. Същия ден в програмата на парламента е включен дебат и гласуване на пакет предложения, целащи либерализацията на европейските железници.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.