Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
22-01-2007

"ЗА ЧИСТ ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ"

Гражданската кампания за чист ЕП България-2007 вече има свой инициативен комитет, стартът се дава днес.

Български неправителствени организации се уговориха да сложат начало на тази кампания, чиято цел е да предупреди избирателите да не гласуват за компрометирани кандидати за евродепутати. На пресконференция днес от 12.30 ще бъдат представени манифест на кампанията и плановете на инициаторите и за срещи с политическите партии, проучване на кандидатите и информиране на избирателите за компрометирани кандидати.

Портал ЕВРОПА активно ще участва в кампанията, която ще бъде подкрепена и от Европейския институт.

Сред идеите на манифеста, който предстои да бъде одобрен и подписан, четем:

"През тази година предстои българските граждани да избират за първи път евродепутати. Партиите вече започнаха да подготвят листите си, в публичното пространство се споменават имена на вероятните им водачи. Но, както вече знаем, през последните години в кандидатските листи нерядко попадат корумпирани управници, офицери и сътрудници на ДС, тормозили българския народ и участвали в създаването на организираната престъпност в страната; кредитни милионери и политици, свързани с мафията. Призоваваме всяка българска неправителствена организация и всеки български гражданин, които не искат такова българско «представителство» в Европарламента, да се присъединят към нашата инициатива. Нащата цел е да разубедим подобни лица да се кандидатират, да обезкуражим партиите им да ги подкрепят и да ги насърчим да ги заменят с честни хора, а ако все пак се кандидатират  - да призовем избирателите да ги отхвърлят, независимо от коя партия са издигнати."

Организаторите на кампанията възнамеряваме да извършим обективна и подробна проверка и да оповестим данните от нея, по отношение на всички кандидати за евродепутати по няколко конкретни критерии.

Критериите и механизмът за действие ще бъдат оповестени днес на брифинг, който ще бъде предходжан от подписване на манифеста и на споразумение за общи действия между организациите, подкрепящи инициативата. И двете събития ще се състоят в "София Прес" на ул. "Славянска" 29.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.