Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
16-02-2007

ФРАТИНИ СЕ ОБЯВИ ПРОТИВ ПРЕДПАЗНАТА КЛАУЗА В ПРАВОСЪДИЕТО

Не е в интерес на Европейския съюз да задейства предпазната клауза в областта правосъдие и вътрешен ред за България. Това заяви еврокомисарят по правосъдие и вътрешна сигурност Франко Фратини в лекция пред Националния институт по правосъдие, съобщава Netinfo.

Според него това би означавало блокиране на прилагането на редица принципи и правила, като например европейската заповед за арест, която би важала на територията на 26 от 27-те страни-членки, ако на България се наложат тези ограничения.

Още от самото начало съм привърженик на подпомагането на България, а не на мониторинг за България и сплашване на страната, каза още Фратини. Той подчерта, че не вярва в тези принципи, защото е видял постигнат напредък и конкретни резултати. Тук е налице добро сътрудничество между прокуратура, разследващи органи и полицията, допълни Фратини и обеща, че Докладът на ЕК през юни ще бъде доклад за състоянието на прилагането на реформите.

Влизането в сила на предпазна клауза, е послание за липса на доверие, коментира еврокомисарят. Той подчерта, все пак, че успехът на България е в нейни ръце, а ЕК ще отчете направеното по положителен начин. Фратини се обърна към българските магистрати с призива да не се чувстват недосегаеми поради някакъв имунитет и изрази задоволство, че той вече не съществува в България, посочва Netinfo.

България вече има необходимата за реформа стратегия, много важно беше и приемането на промените в Конституцията, които позволява да се изгради висококачествена съдебна система, посочи Фратини. Еврокомисарят призова прилагането на реформите да продължи.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.