Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
23-02-2007

СЛОВАШКИЯТ ПРЕМИЕР НАРЕЧЕ МЕДИЦИТЕ В ЛИБИЯ "ПРЕСТЪПНИЦИ"

Премиерът на Словакия Роберт Фицо е заявил за словашкото национално радио, че е предал писмо на Кадафи лично от словашкия президент, в което освен положението на жертвите, заразени с вируса на СПИН,се разглежда и каузата на „престъпниците", изправени пред либийския съд, съобщи БГНЕС, позовавайки се на БНТ и БНР.

Българският посланик в Словакия Огнян Гърков е реагирал остро на разгласеното съобщение, като е заявил, че просто не вярва Фицо да е нарекъл българските сестри и палестинския лекар "престъпници".

Казвам това като посланик на България, но и като гражданин, отбелязал Гърков. Дипломатът допълнил, че вярва в помощта на САЩ и на ЕС, включително и на Словакия. Накрая изтъкнал своето убеждение, че в тази кауза правителството на Словакия ще подкрепи България.

Премиерът на Словакия е на официално посещение в Либия и беше приет от либийския държавен глава Муамар Кадафи вчера, съобщи либийската агенция Джана.

Роберт Фицо похвали Кадафи за усилията му за насърчаването на мира и за разрешаването на конфликтите в Африка. Словашкият премиер е изразил интереса на Словакия да работи съвместно с Либия по въпроси, представени в Съвета за сигурност на ООН и по всички други въпроси, отнесени до международни организации. Премиерът е изразил възхищението си от голямото развитие на Либия, отбелязва още Джана.

Портал ЕВРОПА припомня, че Европейският Съюз и неговите институции многократно са подчертавали невинността на медиците в Либия и са предприемали различни кампании за освобождаването им.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.