Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
06-03-2007

ЕВРОСКЕПТИЦИТЕ СЪЗДАВАТ НОВА ГРУПА В ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ

Британски консерватори и чешкият премиер Мирек Тополанек обединиха усилията си за създаване на нова партия в Европейския парламент, съобщава Bulgarian Post.

Групата вероятно ще заложи на евроскептицизма. Лидерът на британската консервативна партия Дейвид Камерън и Мирек Тополанек поканиха Петър Стоянов да се присъедини към Движението за европейски реформи.

В общо писмо на британския лидер на консерваторите Дейвид Камерън и чешкия премиер Тополанек се казва, че целта на новата партия ще бъде приспособяването на ЕС към предизвикателствата на 21 век. Обръщението е публикувано в британския вестник „Телеграф" и в него се казва, че Движението за реформи в Европа има за цел противопоставяне на Европейската конституция, отваряне на пазарите на ЕС, по-задълбочени отношения със САЩ, по-добро определяне на правомощията на ЕС, борба с тежката администрация.

Консерваторите в чешките либерали обсъждат подобно решение от 2005 г. Чешкият премиер Мирек Тополанек по-рано обясни, че отлага създаването на своя партия до 2009 г., когато са насрочени следващите избори за ЕП. Неговото решение бе аргументирано и с вътрешните противоречия по темата в управляващата коалиция в страната.

Британската консервативна партия участва в Европейския парламент като част от групата на ЕНП-ЕД. Дейвид Камерън изрази опасения, че ако състави самостоятелна група, ще има твърде малко представителство.


Новата формация Движение за европейски реформи (MER) вероятно ще бъде втората нова парламентарна група в ЕП. По-рано тази година крайнодесните политици създадоха партията „Идентичност, традиция, суверенитет ".

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.