Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
12-03-2007

БЪЛГАРИЯ ЩЕ УВЕЛИЧИ С 2 – 4% ВЪОЗБНОВЯЕМИТЕ ИЗТОЧНИЦИ НА ЕНЕРГИЯ

Делът на възобновяимете енергийни източници в България до 2020 г. може да нарасне до 10%, при поставена от ЕС обвързваща цел 20%. Това каза в неделя вицепремиерът и външен министър Ивайло Калфин, който изтъкна, че България е в трудна позиция, тъй като въвеждането на алтернативни енергийни източници е скъпо, а освен това консумацията на енергия у нас расте и не може да се компенсира само с възобновяеми източници, съобщава Mediapool.

В момента между 6 и 8 на сто от енергията в България се произвежда от ВЕИ, уточни министър Калфин.

Той обясни пред БНР, е Европейският съвет е приел една по-гъвкава формула, в която 20-те процента останаха обвързваща цел, но средно за целия ЕС, като всяка отделна страна членка ще определи свои национални цели в дискусии в Еврокомисията.

"При всички случаи при България ще бъде една доста напрегната програма. Очаква се и бизнесът да се заинтересува повече, да се направи един пакет и от държавни помощи, подпомагане на изграждането на алтернативни източници", каза министър Калфин.

"България имаше какво да каже по тях и голяма част от това, което казахме, се чу... За пръв път вече и министър-председателят можеше да говори на български, на Европейския съвет се чу българска реч и българско изказване", съобщи Калфин по повод участието на премиера Станишев в Европейския Съвет.

Той изтъкна като положително решение за България фактът, че въпросът с ядрената енергетика влезе в документа, който посочва, че всяка една страна има правото да избира своя набор от източници на енергия, включително и ядрената. Било е прието чешкото предложение, но защитено и с българския аргумент, да се създаде форум по ядрена енергетика, на който всички ангажирани в проблема - производители, държави, неправителствени организации, включително екологични и т.н. - да обсъждат заедно всички предизвикателства на ядрената енергетика, включително и ядрената сигурност.

Ако имаше общи стандарти за ядрена сигурност, нямаше да се наложи да затворим ІІІ и ІV блок на АЕЦ "Козлодуй", каза министър Калфин.

В същото време той отново предупреди: "Не трябва да създаваме някакви големи очаквания, че ІІІ и ІV блок ще може да бъдат включени наново.

След като един път сме поели ангажимент, след като един път сме го изключили, след като един път е влязъл в договора за присъединяване, ратифициран от всички европейски страни, много трудно това може да се промени."

 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.