Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
07-05-2007

ХЮБНЕР ПРИЗОВА БЕНЕФИЦИЕНТИТЕ ДА ЗАПОЧНАТ С ПРОЕКТИТЕ ОЩЕ ПРЕДИ ОДОБРЯВАНЕТО НА ОПЕРАТИВНИТЕ ПРОГРАМИ

Днес, 07.05.2007г., ерокомисарят по регионална политика на ЕС Данута Хюбнер беше отличена с почетно звание Доктор Хонорис Кауза  на Университета за национално и световно стопанство.

Това съобщи пресцентърът на МФ.

Г-жа Хюбнер е на посещение в България по покана на министъра на финансите Пламен Орешарски.
След официалната церемония по награждаването Данута Хюбнер изнесе лекция на тема „Пътя, по който е поела Европа".

Основен акцент на академичното слово беше важността на образованието в процеса на глобализация и неговото значение за икономиката на Европейския съюз. Тя подчерта, че познанието е от ключов фактор за просперитета на всеки човек в бързо променящия се свят, като същевременно то е и основния двигател на всяка икономика. Г-жа Хюбнер допълни, че образованието трябва да е приоритет за всяка страна-членка на ЕС.

Еврокомисар Хюбнер заяви още, че най-големия актив на Европа са нейните граждани. Тя отбеляза, че глобализацията като процес носи много ползи, но те не са разпростират по-равно между отделните слоеве на населението. Единствено образованието може да осигури равни възможности и ползи от процеса. То е ключа към социална кохезия.

В рамките на своето слово Доктор Хонорис Кауза на УНСС Данута Хюбнер заяви още, че вече 50 години Европейският съюз осигурява мир и благоденствие на членуващите в него страни, като допълни, че пред ЕС остават още много задачи, които да изпълни. Тя отбеляза, че именно хората, които са учили най-дълго, или учат в момента, са настроени най-оптимистично за бъдещето на ЕС.

По рано през деня г-жа Хюбнер се срещна с министъра на финансите Пламен Орешарски. Еврокомисарят и финансист № 1 на страната обсъдиха готовността на страната за усвояване на средствата от ЕС.
Министър Орешарски запозна Данута Хюбнер с информационната кампания на правителството в тази област - „Бъдете активни". Той увери, че работата в тази посока на институционално ниво ще продължи, като подчерта, че за първите години държавата е осигурила средства за съфинансиране на проекти по Структурните фондове, както и че продължава работата по засилване на административния капацитет на страната.

От своя страна г-жа Хюбнер заяви, че няма пречка бенефициентите в България да започнат да изготвят своите проекти по Структурните фондове още преди да са официално одобрени Оперативните програми.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.