Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
08-05-2007

ЕС ИСКА БЪЛГАРИЯ ДА ПОЕМЕ ОТГОВОРНОСТ ЗА РАЗСЛЕДВАНЕТО НА СКАНДАЛА ВЪВ ВЛАСТТА

Ръководителят на мисията на ЕК у нас Майкъл Хъмфрис съобщи днес, че писменото предложение на главния прокурор Борис Велчев и вътрешния министър Румен Петков за изпращане на експерт от ЕК вече е получено в Брюксел, посочва Mediapool.

Ние сме заинтересовани и следим случая, но българските институции са тези, които трябва да поемат своята отговорност, коментира той.

България носи отговорност за вътрешните си работи, страната вече е член ЕС и вярвам, че българските съдебни органи ще подходят отговорно и професионално по тази тема, каза Хъмфрис.

Според непотвърдени информации София е поискала експерт от Брюксел и заради наличието на компрометиращи материали, свързани с пребиваването на високопоставен европейски служител в България.

Според него през почивните дни са предприети "смели" и "значими" действия.

Британският евродепутат Джефри ван Орден междувременно заяви, че България има нужда от Брюксел особено в този момент, когато страната , като че ли е изправена пред опасността да бъде издърпана назад от стария начин на действие, бюрократичното мислене и дори от потайности, съобщава „Фокус".

Джефри ван Орден изрази удовлетворение от пълноправното членство на страната ни в ЕС, но подчерта, че трябва да се свърши още много работа в областта на правосъдието и борбата с организираната престъпност.

"Съвсем не очаквах, че ще се озова в разгара на едно блато пълно с алигатори по време на скандал. Очевидно е че става дума за корупция и за други въпроси, които трябва да намерят решение", коментира евродепутатът настоящата ситуация в България. Той подчерта, че е важно България да има своите представители в Европейския парламент, които да защитават интересите на страната ни.

ЕК има експерти, които могат да окажат помощ на българските власти по скандала Александров - Овчаров, но Брюксел няма да диктува нещата по него, заяви ван Орден по повод скандала във властта.

Брюксел може да помогне, но не и да бъде водещ в разследването, каза той по време на дискусията организирана от СДС. По думите му в момента е налице криза и трябва да се действа с твърда ръка.

Хората, които са предмет на разследване, трябва да слязат от сцената, посочи Джефри ван Орден, цитиран от Mediapool.

 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.