Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
15-05-2007

РУСИЯ СЕ ОБГРАЖДА СЪС ЗАВИСИМИ ДЪРЖАВИ

Американската фондация Heritage Foundation констатира, че Русия изгражда около границите си санитарен кордон, като обвързва с газопроводи и нефтопроводи България, Унгария, Турция и Гърция и ги прави зависими от Кремъл, за да не позволи те да станат проамерикански, съобщава kafene.net.

В доклад, посветен на националната сигурност и зависимостта от петрола, консервативната фондация стига до извода, че Русия обвързва тези страни с проекти, от които текат не само петрол, но и пари. Според доклада, политическите елити в тези страни, сред които е България, са се обогатили лично от руските енергийни проекти със стотици милиони долари.

В доклада е споменат поименно бившият германски канцлер Герхард Шрьодер и фактът, че той стана председател на руско-германски енергиен проект за доставка на природен газ под Балитйско море, както и скандал с турски министър по повод руския газопровод "Син поток".

Фондацията съветва администрацията на Буш да предприеме дипломатически стъпки, за да се противопостави руските ходове, като координира енергийната си политика с ЕС. Вашингтон, според доклада, трябва да накара европейските си съюзници да осъзнаят опасността от руската стратегия, въпреки, че брюкселската бюрокрация е разделена по въпроса, тъй като Германия е вече силно зависима от руските енергийни интереси.

Според доклада, цитиран от kafene.net е възможно САЩ да се намесят, за да спрат изграждането на газопровод от Турция през Румъния, който би трябвало да премине и през българска територия. Докладът заключава, че тръбопроводите са по-добро дипломатическо оръжие от ракетите.

Целият доклад можете да видите ТУК.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.