Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
13-06-2007

БАРОЗО ОЩЕ НЕ Е РЕШИЛ ДАЛИ ЩЕ ИМА ПРЕДПАЗНА КЛАУЗА ЗА БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ

Спирането на европарите за нас с цел избягване на кражби ще е трудно постижимо от юридическа гледна точка, смятат прависти в Брюксел.

Председателят на Европейската комисия е казал вчера в Брюксел сред среща с румънския премиер Таричану, че още не е взел решение за предпазната клауза по правосъдие и вътрешни работи срещу България и Румъния.

Това съобщава френският вестник Le Petit Journal на интернет-страницата си днес. Изданието отбелязва, че задействането на тази клауза би довело до временно ограничаване на специфични граждански права от acquis.

Барозо е казал на пресконференцията, че не иска да коментира проблеми от вътрешната политика на която и да е страна-членка и че политическите разправии били „нормални за всяка демокрация", пише още френският вестник. В заключение Le Petit Journal отсича: „Както обикновено, Барозо увери, че докладът на ЕК, който се очаква на 27 юни, ще бъде обективен и точен".

Същевременно „Файненшъл таймс" пише днес, че България и Румъния и този път се очаквало да избегнат санкциите, „...въпреки че не вземат енергични мерки срещу корупцията и организираната престъпност". Британският вестник цитира предупреждението на Барозо, че „доверието към двете страни е изложено на риск".

Целия текст на журналиста Джордж Паркър от „Файненшъл таймс" вижте ТУК - в англоезичната версия на Портал ЕВРОПА.

Според вестника докладът на 27 юни ще е много критичен. Въпреки напредъка, нито България, нито Румъния са направили достатъчно, за да овладеят „ендемичната корупция" - щяло да пише в доклада. „Ако двете страни продължат да се провалят в прочистването на политическите и съдебните си системи, това може да се отрази негативно на желанието на ЕС да продължи да разширява границите си на Балканите", коментира вестникът, според който политическите скандали в Румъния са забавили хода на реформите, а „... в България нито една голяма фигура все още не е била обвинена в корупция или организирана престъпност".

„Файненшъл таймс" цитира високопоставени източници в Брюксел, според които, въпреки че окончателното решение за клаузите още не е взето, на България и на Румъния ще бъде казано да ускорят реформите, а „санкциите ще бъдат запазени като резерва".

Припомня се, че „benchmarks" на България са с два повече, отколкото на Румъния - шест спрямо четири. Цитирани са юристи от Брюксел, че задействането на защитната клауза ще значи непризнаване на решенията на съдилищата в новоприетите страни. Това може да се отрази негативно на „хора без вина, които живеят или правят бизнес" в тези страни. От друга страна, според юристите - цитирани от „Файненшъл таймс" - спирането на еврофондовете с цел предотвратяване на крадене на пари се оценява като трудно от правна гледна точка.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.