Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
21-06-2007

Днес комисарят по регионална политика Данута Хюбнер призова българските власти да засилят капацитета на страната си за усвояване на предоставените за периода 2007-2013 г. средства. Тя коментира ситуацията по време на двудневното си посещение в София на 21 и 22 юни,което се провежда за да отбележи подписването на Националната стратегическа референтна рамка (НСРР) и да обсъди подготовката на Операционните програми на България (ОП) в съответствие с регионалната политика, съобщават от Европейската комисия.

Г-жа Хюбнер се срещна с министъра на отбраната, министъра по европейските въпроси, министрите на транспорта, на околната среда и на икономиката и разговаря с тях за стратегиите, които възнамеряват да използват с оглед прилагането на регионалната политика. По повод на подписването на НСРР, тя приветства факта, че НСРР „включва сериозен ангажимент относно Лисабонската стратегия за растеж и заетост. Над 60% от инвестициите са „определени" за разходи, свързани с Лисабонската стратегия... Твърдо съм убедена във възможностите ни да спомогнем за засилване на конкурентоспособността на регионите в България с помощта на тези програми за сближаване от нов тип."

При все това комисар Хюбнер помоли българските власти да не подценяват задачите, които предстоят за изпълнение: „Капацитетът на България да прилага НСРР, възлизаща на 6,8 млрд. евро, ще е основното предизвикателство в следващите години. Именно този капацитет за усвояване остава основната загриженост на Комисията. Да вземем като пример секторите „Околна среда" и „Транспорт": предизвикателството тук е инвестирането на около осем пъти повече средства, отколкото годишно инвестираните по време на предприсъединителния период. Отчитаме усилията за реформа в администрацията и подсилване на капацитета, но тези усилия трябва да бъдат увеличени на централно равнище и да бъдат въведени интензивно на регионално и местно ниво."

Комисарят се срещна и с кметовете на Смолян, Струмяни, Севлиево, със заместник-кмета на Бургас, с председателя и изпълнителен директор на Националното сдружение на общините, председателя на Конфедерацията на независимите синдикати, председателя на Конфедерацията на работодателите и индустриалците, както и с изпълнителния директор на Центъра за икономическо развитие „Чрез включването на всички равнища на управление в изработването и изпълнението на стратегиите и на проектите за развитие, ние правим достъпна за гражданите на Европа Лисабонската стратегия... Трябва да използваме възможностите на всички онези, които желаят да участват в създаването на нови обществени ценности", каза тя

 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.