Събития

  • A+
  • A-
09-12-2008

Граждански форум за междукултурния диалог в петък

Информационното бюро на Европейския парламент и Представителството на Европейската комисия организират граждански форум на тема "България в Европейската година на междукултурния диалог".

Форумът ще се проведе на 12 декември 2008 г. (петък) от 10.30 часа в Центъра за култура и дебат "Червената къща" на ул. "Любен Каравелов" 15.

В проявата ще участват евродепутатите Маруся Любчева, Илиана Йотова (ПЕС-БСП) и Петя Ставрева (ЕНП-ЕД - ГЕРБ).


По традиция Портал ЕВРОПА ще предава проявата на живо (в звук и картина): като партньор на гражданския форум в рамките на инициативата си "Сега - взаимодействаме с Европейския парламент!" В последствие ще публикуваме видеозаписа на части. Първият подобен граждански форум се проведе в Бургас и в рубриката "Интерактивно" можете да видите запис от събитието.

Гражданският форум е отворен за посещение и всеки, който желае да се включи, е добре дошъл, поясняват от Информационното бюро на ЕП.

От там припомнят, че 2008 година е Европейската година на междукултурния диалог. Разширяването на ЕС, последващите промени в законодателството, миграционните процеси и световната глобализация променят облика на цяла Европа, като я правят все по-разнообразна от гледна точка на езици, религия, етноси и традиции. В резултат културното многообразие на континента става все по-голяма а междукултурният диалог се налага като все по-важен фактов в утвърждаването на идеята за общоевропейска идентичност и гражданство - пише още в съобщението.
 
Гражданските форуми са инструмент на Европейския парламент, който дава възможност на широката публика в лицето на граждани, медии, неправителствени организации и др. да дебатират важни и актуални въпроси с членове на Европейския парламент. В тези срещи представителите на ЕП могат да чуят мненията на отделните хора и техните питания, да дискутират конкретни стъпки, за решаването на даден проблем или с други думи да се осигури постоянен диалог с гражданите и да се получи обратна връзка за техните очаквания. 
Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.