Парламент / Интерактивно / Видео

  • A+
  • A-
13-04-2009

Гражданите на Версай: за ЕП, ЕС, изборите и бъдещето... (видеозапис)

На 2 април 2009 г. в тържествената зала "На орлите" на общинския съвет във Версай се проведе кръгла маса под домакинството на медийния партньор на проекта „Ивлин радио”, в който водещият Жан-Марк Бертен търсеше местните измерения на големите европейски теми в навечерието на изборите.

Освен Матю Ръшуърд, Соня Васева, Любов Панайотова и Огнян Бояджиев, в дебата участваха представителката на центъра „Европа директно” във Версай Виржини Ламот, на Асоциацията на малките и средни предприятия Катрин Мютел и местните политици Арно Перикар от десницата и Патрик Маливет от левицата.

За ролята на Франция в НАТО, за многоезичието в ЕС и „доминацията на английския език” в Брюксел, за суверенитета на държавите-членки в Съюза и за връзките между националната политика и европейските избори говориха още бившият евродепутат Стефан Буфето и настоящ член на Икономическия и социален комитет, както и писателят Марк Русе. Карим-Пиер Малех, представител на асоциацията Младите европейци на Франция, коментира, че едно от нещата, които демотивират гражданите да гласуват на евровота, е че „избират партийни листи, а не граждани”, и че евродепутатите „слушат много повече партиите на национално ниво, които са ги издигнали, отколкото самите избиратели”.

Тук ви предлагаме видеозапис от събитието в девет последователни части.

Мнозина участници признаха, че няма широко познаване и разбиране на естеството на работата на членовете на ЕП, тъй като тя е твърде специфична и „отделена от всекидневието” на гражданите. „Това, че е специфична обаче, че означава, че не е важна” – каза Стефан Буфето.

Победителят в нашия конкурс за есе Матю Ръшуърт също се включи в дискусията с отговор на въпроса "Чувствате ли се европейски гражданин".

Участниците и организаторите се разбраха да обменят интензивно новини за предизборните кампании в своите страни и да дават думата на гражданите по всички въпроси, които ги вълнуват, на вниманието на кандидатите за членове на Европейския парламент.

Фотогалерия от събитието във Версай

Радиопредаване: "Моят евродепутат и аз - реален или виртуален диалог?"

Преразказ в звук и текст на френски език от дебата

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.