Предстоящо

  • A+
  • A-
08-05-2009

Партия “Зелените” ще разкритикува днес бавната реакция на ЕК за еко-петициите

Политическа партия “ЗЕЛЕНИТЕ” ще внесе в петък (8 май) протестно писмо срещу бавната реакция на Европейската комисия по петициите срещу нарушенията по европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000”. ЗЕЛЕНИТЕ питат и дали забавянето на наказателните процедури за нарушенията по НАТУРА 2000 са пример за недобра администрация или поредният пример за внедряването на “вътрешни” хора на подходящото място.

Събитието е насрочено за 11 часа пред сградата на Представителството на ЕК в София на ул. “Московска” 9. това се казва в прессъобщение на Зелените.

На 30 април 2009 г. Комисията по петициите в Европейския парламент разгледа отново петиции от български граждани срещу унищожаването на българската природа в границите на НАТУРА 2000. Трите петиции, изпратени от името на коалиция “За да остане природа в България”, бяха разгледани в присъствието на представители на коалицията: Вера Петканчин от “Граждани за Рила”, Нели Арабаджиева от федерация „Зелени Балкани” и Андрей Ковачев - съпредседател и водещ евролистата на партия „ЗЕЛЕНИТЕ”. Исканията на петиционерите за спешни наказателни процедури за унищожаване на зони по НАТУРА 2000 като Странджа, Иракли, Камчийски пясъци, Калиакра, Рила и Пирин бяха подкрепени от евродепутатите Душана Здравкова и Дейвид Хамерщейн. Острата реакция на евродепутатите дойде в отговор на изказването на Любомила Попова – настоящ служител в Европейската комисия и бивш служител на Министерството на околната среда и водите(!), че Европейската комисия все още разследва всички жалби на българските природозащитници.

След заседанието коалиция „За да остане природа в България” внесе нова петиция за спиране на незаконния лифт „Хижа Пионерска - хижа Рилски езера” в Рила и рекултивация на района. Преди повече от година беше подадена петиция в Европейския парламент за недопускане на строителството на този незаконен обект, подкрепена от над 170 000 души, но липсата на реакция от страна на българските институции, позволи съоръжението да бъде пуснато в експлоатация, без да е законно.

Комитетът по петициите към Европарламента излезе с решение да бъдат изпратени остри писма до Еврокомисията и Ставрос Димас с искане за бързи наказателни процедури по случаите с нарушения по НАТУРА 2000 в България. Комитетът по петициите ще поиска и от Европейския омбудсман да разследва Европейската комисия за пасивната позиция и бавна реакция по отношение на нарушенията в България.

Партия ЗЕЛЕНИТЕ настоява Европейската комисия да вземе спешно решение по резолюциите на Комисията по петициите към ЕП.

Още за петициите по екологични проблеми и реакцията на ресорната комисия в Европарламента, вижте ТУК.  

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.