Квартал ЕВРОПА / Новини

  • A+
  • A-
25-08-2009

Регионално обсъждане по добри практики за взаимодействие между структурите на гражданското общество и органите на местното самоуправление в Сливен

На 21 и 22 май 2009г. в гр. Сливен се проведе регионално обсъждане по проект "СОФИЯ, ПЛЕВЕН, СЛИВЕН - ДОБРО УПРАВЛЕНИЕ В ПОЛЗА НА ГРАЖДАНИТЕ", финансиран от ОП „Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. В обсъждането участваха представители на местната власт, на общинската администрация и на гражданския сектор.

По време на обсъждането бяха представени добри европейски практики за взаимодействие между структурите на гражданското общество и органите на местното самоуправление и местната администрация, правен анализ на местната нормативна уредба за сътрудничество между общинската администрация и гражданския сектор, методологията на проведеното изследване, резултатите и анализът от изследването в община Сливен.

На дискусията в края на обсъждането участниците разискваха някои от добрите примери за взаимодействие на местните структури на гражданското общество с община Сливен - културен календар, финансиран от общинския бюджет, който включва международни, български и местни празници; Младежки парламент, който е активна общинска структура; подкрепа, дадена от отдела за икономическо развитие на общината на частен превозвач, който превозва онкоболни безплатно по определен маршрут; поставяне на рампи за инвалиди на територията на община Сливен и др.

Участниците в обсъждането дадоха и някои конкретни предложения за подобряването на взаимодействието между местната власт и гражданския сектор - например създаване на обществени съвети, подобно на община Плевен. Според представителите на общинската администрация сътрудничеството ще бъде по-активно ако НПО дават повече информация за успешно реализирани от тях проекти. Всички бяха единодушни, че незадоволителното за момента взаимодействие ще стане по-активно при добронамереност, прозрачност и съвместни усилия както от страна на гражданския сектор, така и от местната власт.

 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.